Чакъров иска мандат за преговори за златната концесия

Чакъров иска мандат за преговори за златната концесия

Въпросът с инвестиционното предложение на канадската компания "Дънди Прешъс Метълс", която иска да разширява добива от златната мина "Челопеч", ще бъде внесен за дискусия на предстоящото заседание на съвета на тройната коалиция. Това съобщи министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров в петък пред журналисти.

Очаква се тримата лидери на БСП, НДСВ и ДПС да се срещнат в началото на следващата седмица,за да обсъдят промените в кабинета и реформите в структурата му.

Чакъров заяви, че ще настоява този въпрос да се обсъди, да се реши какъв ще е форматът на преговорите с инвеститора и да се даде мандат за провеждането на разговорите.

Искам да подчертая, че концесионерът има готовност за преговори, каза министърът.

През последните няколко седмици въпросът с одобряването на разширението на добива в златната мина и преработката на рудата на място се изостри сериозно и с проблема последователно се занимаха парламентарните комисия по корупцията и по околната среда и водите. На тях отново бяха разменени старите обвинения към технологията на канадците и ниското концесионно възнаграждение за държавата, а "Дънди" отново дадоха знак, че са готови на преговори за повишаване на таксата, която плащат в държавната хазна, но в умерени граници, а не исканите от екоминистерството, при положение, че ресорното ведомство – на икономиката и енергетиката, смята, че националният интерес е защитен в сегашния договор и с влизането в сила на новата наредба за концесионните възнаграждения и увеличения добив, бюджетът ще получи добри приходи.

Проектът на канадците чака одобрението на министъра на околната среда и водите повече от две години, като междувременно Върховният административен съд поиска от Чакъров да се поизнесе, а екоминистърът от своя страна поиска указания от съда как да реши казуса. Очаква се въпросните указания да станат факт до месец, но не е ясно какъв ще е ходът на Чакъров.

В процеса на мотаенето на инвеститора той бе обвинен в корупция, въпреки че самите "Дънди" отричат министърът на ДПС да им е искал пари. Проблемът обаче стигна и до ЕК, където Чакъров оправда действията си с общественото недоволство на някои от хората в близките край мината общини. По-късно той имаше и среща с канадски дипломати, на които обеща бързи действия за решаването на проблема, но докато ги предприеме самите "Дънди" обявиха, че ще внесат иск срещу България за 1 млрд. долара пропуснати ползи.

Сега горещият картоф опря до тройната коалиция, която вече ще трябва да вземе политическо решение, още повече след като премиерът Станишев в началото на юни поиска от инвеститорите още малко време за решаване на проблема и срещане на взаимния интерес.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес