Чакъров обеща да внесе “парниковия” доклад в ЕК до 15 април

Чакъров обеща да внесе “парниковия” доклад в ЕК до 15 април
По-голямата част от работата по изготвянето на доклада за парниковите емисии на България за 2005 година е свършена и документът ще бъде представен до 15 април в Брюксел. Това обеща в петък министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров по време на парламентарния контрол, когато ДСБ-депутатите Евдокия Манева и Нено Димов повдигна въпроса с изпратеното от ЕК предупреждение, че може страната ни да бъде дадена на Европейския съд за неизпълнение на ангажимента си за предоставяне на данните за вредните емисии.

Екоминистърът отново заяви, че официалното писмо от Брюксел не е получено, но България няма да бъде глобена заради забавянето на доклада за емисиите на парникови газове за 2005 година.

Манева, която бе министър на околната среда в периода 1997-2001, посочи, че докладът е трябвало да бъде внесен до 15 януари 2007 г. Тя отбеляза, че и документът за 2004 г. е трябвало да се предостави в Брюксел до април 2006 г., но това е станало осем месеца по-късно.

Нено Димов пък обърна внимание на това, че все още не са задействани процедурите по националния план за разпределението на квотите за парникови емисии между инсталациите. Още през януари трябваше да започне търговията със спестените количества въглеродни газове, а ние дори не сме подготвили регистъра за трансфер на парниковите емисии, който ще могат да извършват помежду си предприятията, посочи Нено Димов, който бе главен секретар на ековедомството при ръководството на Манева.

"Бавите търговията с парниковите емисии, защото при нея има строги правила и не можете да вкарата обръча си от фирми", заяви Нено Димов.

Чакъров отвърна, че търговия с тоновете въглероден двуокис ще се допуска само при въвеждане на нови технологии от съответния оператор. Той посочи, че плановете за разпределението на парниковите квоти са били обсъдени с бизнеса.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?