Чакъров обеща до 3 г. да има пречиствателни станции по цялото Черноморие.

До седмица-две Министерството на околната среда и водите (МОСВ) ще е готова с работна програма за изграждане на пречиствателни станции във всички селища по Черноморието, съобщи в петък екоминистърът Джевдет Чакъров при първата копка на станция в Балчик. Така тяхното строителство може да започне догодина и до две-три години трябва да има съоръжения за отпадните води по цялото Черноморие, допълни министърът, който по-късно ще открие пречиствателна станция в Белослав.

Чакъров припомни, че морските станции за отпадни води са основна задача в първия приоритет в Оперативната програма „Околна среда”. По нея ще се финансират проектите за селищата с население над 2000 жители, за съоръженията за по-малко жители пари ще се дават по програмата за развитие на селските райони към Министерството на земеделието и продоволствието. Няма да бъдат изключвани и курортите като „Златни пясъци” и „Слънчев бряг”, ще помагаме и там, посочи министърът. Той подчерта, че това е директна подкрепа за развитието на туризма и че никога досега към решаването на този проблем не е имало такъв комплексен подход.

Тъй като средствата за изграждането на пречиствателните станции и инфраструктурата са безвъзмездни, не трябва да се повиши цената на водната услуга, коментира Чакъров.

Споделяне

Още от България