Чакъров обеща Витоша да не последва съдбата на Банско

Най-отговорно заявявам, че няма да позволим Природен парк "Витоша" да се превърне в Банско, каза министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров в отговор на парламентарното питане от ДСБ-депутата Евдокия Манева.

Тя повдигна въпроса с лошото стопанисване на защитената територия и засилващите се апетити за намаляване на границите му. Манева посочи, че по нейна информация в Министерството на околната среда и водите са постъпили искания за намаляване на границите на парка и за промени в плана му за управление, който забранява строителството. По нейни думи става въпрос за проекти на един от най-големите инвеститори в Банско.

Екоминистърът заяви, че не са постъпвали предложения за промени в плана за управление на парка, няма основания за корекция и това няма да се случи.

Той обаче призна, че има искания за намаляване на територията на парка с 570 дка, което е 0,2 процента от общата му площ. Те тепърва ще се разгледат и прецизират, дори и да има минимални корекции, те ще компенсират така, че да се запази общата площ на защитената територия. Така драстични промени в границите няма да има, добави Чакъров.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?