Чакъров си даде срок до октомври за НАТУРА

Чакъров си даде срок до октомври за НАТУРА

До октомври ще бъде решен проблемът с отложените зони за НАТУРА 2000, заяви министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров във вторник по време на конференция, посветена на оперативната програма "Околна среда", по  която се очаква еврофинансиране в размер на 1.8  млрд. евро.

Той каза, че до септември ще приключи работата на групата от БАН, която има за задача да прецизира отложените 32 зони от списъка за НАТУРА, приет от Министерски съвет през март и  внесен в орязан вид за одобрение в Европейската комисия. Екоминистърът обаче не каза дали тези терени, които са разположени основно по Черноморието, към тях има крупни инвеститорски интереси и представляват половината от територията, планирана за включване в НАТУРА, ще бъдат намалени.

Веднага щом от БАН бъдат готови с проучванията си, ще свикам Националния съвет по биологичното разнообразие, за да се произнесе по прецизирането на отложените зони и да се внесе окончателния списък за НАТУРА за одобрение в МС до октомври, каза Чакъров.  Той посочи, че тогава изтича крайният срок, определен от кабинета за решаване на проблема.

 Миналата седмица обаче от Брюксел изпратиха писмо до Министерството на околната среда и водите (МОСВ), с което България бе предупредена, че законодателството ѝ не отговаря на европейското и ѝ бе обърнато внимание за непълния списък за екомрежата. Шефът на мисията на ЕК в София Майкъл Хъмфрис  посочи, че България има два месеца да уреди нещата преди Брюксел да задейства процедура в Европейския съд срещу София.

Срокът на ЕС при всички положения изтича преди този на Чакъров.  

Екоминистърът обаче твърди, че в писмото няма срок и че то касае законодателството в областта на биологичното разнообразие, което не е синхронизирано с това на ЕС. Причината за забавянето на нормативните актове е в дългата съгласувателна процедура преди влизането им за гласуване в парламента, поясни Чакъров.

Комисията по околна среда в парламента приоритетно работи по проектозакона за биоразнообразието, допълни тай, а казаното бе подкрепено от шефа на комисията Георги Божинов.

"Преувеличено е да се твърди, че ще бъдем санкционирани от ЕС заради биоразнообразието, България е готова за евродирективата", заяви Божинов.

Ако не спазим изискванията в тази област, опасността е да ни бъдат орязани европарите за НАТУРА, които представляват около 5-6 процента от общия индикативен бюджет на оперативната програма "Околна среда", признаха в края на миналата  година от МОСВ, което още тогава трябваше да внесе списъка за екомрежата.

До няколко дни ще започне обявяването на няколко защитени зони, които са включени в НАТУРА, каза Чакъров пред кметовете, а по-късно се поправи пред журналистите и удължи срока "до седмици". Той не успя да уточни за кои зони става въпрос, като каза, че техните заповеди за включване в НАТУРА щели да бъдат публикувани в много вестници, след което ще започне обсъждането на техните планове за управление.

Попитан дали ще удължи заповедта си за забрана на строителството в Иракли, чийто едногодишен срок изтича след седмица, Чакъров не отговори еднозначно. Той каза, че въпросът ще се разгледа от МС и е готов да го предложи за обсъждане още в следващите седмици. Ако препотвърдя заповедта за забрана на строителството в Иракли, и местната власт ще препотвърди своите решения, коментира Чакъров и посочи, че общините са открили начини как да заобикалят законовите разпоредби в своя полза. "Накрая всички опират до МОСВ и трябва да реагираме като пожарна. Затова е нужен прецизен преглед на законодателството и да се инициира промяна", каза екоминистърът, но не се ангажира той да стори това, нито коментира каква би трябвало да е промяната.

Вместо конкретни предложения, той отново подчерта, че "е нужен диалог".

Споделяне

Още по темата

Още от България