Чакат се проливни дъждове във Видинско

Чакат се проливни дъждове във Видинско

След като части от Южна и Североизточна България бяха наводнение, сега се очакват проливни дъждове във Видинско тази нощ. За това предупредиха в петък от Министерството на околната среда и водите (МОСВ), а от ведомството по политиката при бедствия и аварии допълниха, че е създадена организация за действие.

Валежи от 60-80 литра на квадратен метър се очакват в района между населените места Рабиша, Макреш, Буковец и Гомотарци, които са крайните северозападни части на страната, северозападно от Видин. Това съобщават от дирекция „Води” на ековедомството, след анализ на предвиждания на Световната метеорологична организация с център Лондон и Европейския център за средносрочни прогнози.

Предупредени са кметовете, областният управител, водоснабдителните дружества и регионални поделения на „Гражданска защита”, за да предприемат необходимите действия.

Кметовете трябва да уведомят концесионерите на общинските язовири да спазват утвърдените аварийни планове за действия при опасност от наводнения, допълниха от МОСВ.

Значителни валежи, но от порядъка на над 30 литра на квадратен метър, от тази нощ и през почивните дни се прогнозират в района на Ново село, Видинско.

Екоминистерството посочва, че трябва да се вземат мерки за осигуряване на нормалното функциониране на отводнителната инфраструктура в селищата и да се предупредят гражданите за условията, при които могат да излизат в планините и в заливаемите тераси на реките в районите, където ще вали интензивно през почивните дни-

В пострадалите от пороите в началото на седмицата региони продължават действията по отводняването на сгради, в някои общини положението остава тежко. Още не е възстановено движението по всички пътища в Русенско. 

Продължава контролираното източване през основния изпускател на микроязовир "Езерче" 2 до град Цар Калоян, съобщиха от Басейнова дирекция- Плевен. Процедурата ще продължи още няколко дни. На места река Русенски Лом се е прибрала в коритото си, остава наводнен районът на Ивановските скални църкви, както и край с. Божичен, където лявата дига на реката е скъсана на множество места. Частично са разрушени защитните насипи и баражите на двата рибарника край моста над р. Бели Лом при с. Писанец. В селото е разрушен частично каменен мост. При с. Нисово обстановката остава тежка.

Пътят Русе-Разград през град Цар Калоян остава затворен.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?