Сп. "Икономист" за еврофондовете и българския поп - фолк

Чалгата: Или я танцуваш, или я мразиш

Евросубсидията за "Пайнер" поставя морални, икономически и политически въпроси

Чалгата: Или я танцуваш, или я мразиш

Българският сюжет с отпуснатите по европейската програма "Конкурентоспособност" близо 1 милион евро субсидия за основния продуцент на поп-фолка - компанията "Пайнер Медиа", стигна и до страниците на едно от най-реномираните европейски издания – британското списание "Икономист". В България случаят предизвика вълна от гневни коментари, а Европейската комисия заяви, че гледа "много сериозно на опазването на парите на европейските данъкоплатци" и поиска "от българските власти да започнат разследване доколко са спазени правилата по този проект".

"Парите на ЕС няма да бъдат използвани за силиконови гръдни импланти". Това твърде необичайно обещание вероятно не е нещо, което някой би очаквал да чуе от компания, осигурила си близо милион евро европейска финансиране. Точно така обаче Митко Димитров, президентът на "Пайнер медия" Митко Димитров, защити отпуснатата на компанията му субсидия, пише списанието.

Разкритието, че звукозаписната компания, която е и собственик на три телевизионни канала, си е осигурила значително финансиране по програма, замислена в подкрепа на конкурентоспособността на малките и средни предприятия, предизвика протести в балканската страна, продължава "Икономист" и като основна причина сочи типа музика, продуциран от компанията – чалгата. Това е, пише списанието, еклектичен микс от ориенталски, поп и танцов стил музика, изпълнявана от оскъдно облечени жени, и текстове с подчертано сексуално съдържание. Това също така е и една от най-спорните теми в България, разделяща българското общество по линията "или я танцуваш, или я мразиш".

Европейската комисия призова България да започна разследване на това, доколко правилата за получаване на финансовата помощ са били спазени. Българските власти побързаха да заявят, че от формална гледна точка всичко е точно. Но ЕК има основания за подозрения особено във времена на строги икономии в целия континент, пише изданието и припомня, че през 2008 г. ЕС замрази повече от половин милиард евро заради корупцията и лошото управление на еврофондове в България.

"Икономист" отбелязва, че някои наблюдатели защитават решението да се отпуснат пари на "Пайнер медия", като изтъкват, че ЕС разпределя ресурсите въз основа на финансови и икономически критерии, а не според морални и културни заслуги. Според президента на компанията европейската помощ ще се използва за нова техника и създаване на най-малко 30 работни места, пише списанието.

По-нататък то цитира българския икономист Георги Ангелов, според когото отпускането на европейска помощ на компания като "Пайнер медия" е икономически нецелесъобразно поради две причини. Първо, българското правителство измерва успеха на еврофинансирането с процента усвоени средства, а не с тяхното качество. Само добре инвестирани средства, които повишат конкурентоспособността на България, са оказали положителен ефект върху икономическия растеж, а случаят с "Пайнер" не е такъв, смята Ангелов. Според редица медии компанията на практика е монополист на музикалния пазар в България и финансиране от ЕС я поставя в по-изгодна позиция от други фирми, които не са получили помощ отвън. Ангелов твърди, че ще е много по-добра инвестиция, ако евросредствата се използват за инфраструктура и подобряване на бизнес климата в страната.

Съмнителното морално послание и притесненията на г-н Ангелов не са единствените причини, които поставят под въпрос логиката в одобряването на тази европейска субсидия. Спорът се пренася и в полето на политиката, защото шефът на "Пайнер" Митко Димитров членува в управляващата партия ГЕРБ . Това повдига въпроса дали парите ще се използват за политически заредени чалга концерти няколко месеца преди парламентарните избори. Обвинението, отправено от опозиционния лидер Сегей Станишев, беше бързо отхвърлено от Димитров. "Пайнер" обаче неотдавна продуцира няколко чалга песни, които изглежда подкрепят ГЕРБ и премиера Бойко Борисов. Една от тях се нарича "Гербер", дума, която освен че означава цвете, се използва и като нарицателно за човек, който подкрепя партията, отбелязва британското списание в заключение.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?