Чандъров и Борисов намериха формулата за новия стадион на ФК "Септември"

Бизнесменът, който строи хотел в Доминикана, получава 10 дка в Красна поляна

Запустелият и тревясал стадион "Септември" в столичния квартал "Красна поляна", който изглежда като след бомбардировка, до няколко години може да смени фасона.

След две години чакане държавата най-после придвижи проекта на собственика на едноименния футболен клуб Румен Чандъров. Той ще получи имот от над 10 декара за изграждането на модерен спортен комплекс и нов стадион за "Септември".

Проектът ще бъде реализиран чрез публично-частно партньорство между клуба и спортното министерство, но към момента не бяха дадени подробности каква е схемата.

През 2018 г. Чандъров обяви, че след една-две години "ще спретне скромно стадионче за 5-6 хиляди души, кокетно - тип "Арена Созопол".

Решението на кабинета

Едва преди дни обаче правителството взе решение, с което Министерството на младежта и спорта получи безвъзмездно управлението на два имота публична държавна собственост. Обектите са в столичния район "Красна поляна" и са с обща площ от 10 687 кв. м. Те са с отпаднала необходимост за Национална компания "Железопътна инфраструктура", която до момента ги е управлявала, посочва Министерския съвет в съобщение от 2 септември.

Имотите се предоставят на Министерството на младежта и спорта за изграждането на модерно съоръжение за организиране на големи спортни събития, които биха спомогнали за развитието на икономиката, туризма и имиджа на страната, се казва още в правителственото съобщение. В него не е уточнено дали се дават на спортното министерство безвъзмездно.

Отдадените имоти са част от терен, като в неговите рамки попада и стадион "Септември". В Министерството на спорта е постъпило инвестиционно намерение от ПФК "Септември" за възстановяване на съоръжението, което е първа стъпка към изграждането на модерен спортен комплекс за организирането на големи спортни събития, се казва в отговора на ведомството на министър Красен Кралев до Mediapool.

Посочено е още, че предстои издаването на виза за проектиране и тогава ще стане ясен мащабът на инвестицията.

Собственик на "Септември" Румен Чандъров обеща повече информация относно бъдещите си планове следващата седмица.

Така към момента е загадка под каква форма ще бъде реализирано публично-частното партньорство между бизнесмена и държавата. Преди време, за да инвестира в стадиона, Чандъров казва: "Трябва да намерим с държавата такава формула, която да удовлетворява и тях, и нас. Тогава бих инвестирал" в базата на "Септември".


Бизнесменът Румен Чандъров

Проектът "ДИТ Спорт"

Румен Чандъров е един от големите хотелиери в туристическия бранш у нас, но в публичното пространство е по-известен с интересите си във футбола. Това не е случайно. Бизнесменът в е завършил Спортната академия с футбол. Синът му Асен беше титуляр в националния отбор на България до 19 години.

Най-вероятно заради него през 2011 г. стартира проекта си "ДИТ Спорт", като изгражда собствена детско-юношеска футболна школа с отбори в различните възрастови групи. Футболна академия ДИТ е базирана в Драгалевци, където тренират около 400 деца. Базата му е сред най-добрите в София и разполага с терен с естествена настилка с места за около 1700 зрители, а също и със зала, 3 игрища с изкуствена трева и тенис-кортове. Школата на ДИТ е сред двете най-бързо развиващи се в България, заедно с тази на "Лудогорец". В нея се привличат талантливи български деца от цялата страна, които се настаняват в комплекса "Царско село".

В началото на 2015 г. Чандъров първо купи третодивизионния "Конелиано" от село Герман заедно с базата му, а по-късно същата година придоби и друг отбор от В група - "Септември" (София), след което двата отбора се сливат в едно. През 2016 г. за кратко Чандъров беше ангажиран и с издръжката на футболен клуб "Тракия" заедно с друг бизнесмен - Георги Самуилов, но в последствие авантюрата приключи и за двамата бизнесмени.

Така усилията на Чандъров се насочват към вкарването на ПФК "Септември" в професионалната "А" група, което става факт за сезон 2017/2018. С днешна дата клубът обаче отново е в "Б" група, но амбициите да играе в елита остават.


Хотел "Маджестик" на Слънчев бряг

Пътят в туризма - от Слънчев бряг до Доминикана

Извън футбола Румен Чандъров има успешен хотелиерски бизнес чрез веригата хотели "ДИТ" (DIT), която развива заедно с брат си Ваклин. Той разполага с три хотела на първа линия на Слънчев бряг - Majestic Beach Resort (404 стаи), Evrika beach (633 стаи) и бутиковият хотел Orpheus (25 стаи).

Управлява и ваканционното селище "Съни Бийч Хилс" в курорта Слънчев бряг, което се простира на над 200 декара.

Извън България компанията на Чандъров строи първия български хотел в Доминикана. Карибският проект се реализира в курорта Пунта Кана на брега на океана. Инвестицията се оценява на 160 млн. долара. Хотелът ще разполага с 650 стаи под бранда Marriott. Първоначалните планове бяха да бъде завършен през следващата година, но заради пандемията от коронавирус най-вероятно са изместили срока.


Така ще изглежда новият хотелски комплекс в Пунта Кана

Споделяне

Още от Бизнес