Час по гражданска защита в училищата от догодина

От догодина учениците от всички класове ще изучават гражданска защита, съобщи в петък вицепремиерът и министър на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем пред журналисти в петък. Това предвижда съвместен проект Министерството на образованието и науката, финансиран от Програмата на ООН за развитие (ПРООН) със 73 хил. долара.

Парите са за създаване на методологията, по която ще се обучават учениците от І до ХІІ клас, и отпечатването на помощни материали за часовете по гражданска защита.

От 8 до 16 часа, посветени на класа, годишно ще са за изучаване на действията, които трябва да се предприемат в кризисни ситуации. В горните класове обучението по гражданска защита ще акцентира на компютърните и симулационните игри.

По проекта ще бъдат обучени 84 експерти от регионалните инспекторати на образователното министерство, които след това ще дават насоки на 26 хиляди класни ръководители в страната за провеждането на часовете по гражданска защита.

Етем представи и резултатите от проведеното вече обучение за действия при внезапни кризи сред 421 души от централни, областни и общински администрации. За това бяха предоставени 100 000 долара от ПРООН след наводненията през миналото лято.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?