Според Цветан Цветанов:

Часът на смъртта на Яна е предполагаем и не е от значение

Разследващите полагали всички усилия да стигнат до истинския извършител

Часът на смъртта на Яна е предполагаем и не е от значение

"Няма как да се гарантира 100 процента точният час, когато е настъпила смърт. Няма точният час, предполага се."

 

Така вътрешният министър Цветан Цветанов коментира в сряда заключението от аутопсията на убитата през юли 28-годишна Яна Кръстева, че смъртта ѝ е настъпила между 00.00 и 4.00 часа на 9 юли, когато свидетелят Николай Русинов твърди, че е бил заедно с нея в Борисовата градина.

 

С това изявление МВР шефът още веднъж неглижира определението на Софийския апелативен съд (САС) от миналата седмица, в което магистратите отбелязаха, че часът на смъртта създава алиби на единствения обвиняем Пламен Трифонов. Съдът отбеляза още, че в комбинация с намерените множество биологични следи от Русинов това обстоятелство свързва престъплението в много по-голяма степен с Русинов, отколкото с Трифонов.

 

"Зависи от коя гледна точка го разглеждате, защото от космите с морфологичния анализ са от между пръстите на Яна... Няма как, биологичният състав, който беше до Яна, от опаковката от презерватива, от мобилния телефон, и от бутилката, която е била преди това със съдържание алкохол, прокуратурата прецени, че евентуалният извършител е този, с когото се предполага, че тя е имала последен допир, а това е - космите между пръстите на едната ръка", обясни леко несвързано Цветанов.

 

Той коментира и новопоявилия се свидетел Георги Петров, който в събота разказа пред Нова телевизия, че видял Трифонов да излиза около 5.00 часа на 9 юли от гората в парка заедно с мъж от ромски произход. Според Цветанов с разпита на Петров "и това, което впоследствие има като съвпадението на това, което се казва от таксиметровия шофьор, мисля, че колегите полагат максимални усилия да стигнат до извършителя на това престъпление и действително да има адекватно правораздаване".

 

Кое от останалите доказателства по делото съвпада с казаното от новия свидетел остава пълна загадка, тъй като разследващите вече събраха няколко данни, от които става ясно, че Трифонов не е бил в Борисовата градина онази нощ. Останалите над 30 свидетели, които вече дадоха показания, също не посочват, че той е бил в района на убийството.

 

Единствено откритият от журналиста Мартин Карбовски таксиметров шофьор сочи обратното, с което дава допълнителна увереност на разследващите да продължават да работят в посока, че Трифонов е извършителят, въпреки че САС категорично отбеляза, че обоснованото предположение за него е "разколебано до степен на пълната му липса". Затова го и освободи от ареста с най-леката мярка – "подписка".

 

Цветанов обаче отказа да коментира меко казано странния интерес на Карбовски да се изживява като разследващ полицай по това дело и дори да планира "очна ставка" в ефир между Петров и Трифонов за следващото си предаване в събота.

 

"В някои от случаите – да. В този случай не бих искал да коментирам", заяви Цветанов в отговор на въпрос на Mediapool дали подчертаната ангажираност на Карбовски с хода на делото всъщност не пречи на прокуратурата и МВР да разкрие обективната истина.

 

Допълни също, че в сряда е провел телефонен разговор с бащата на Яна, в който му обещал да не прави повече изявления по темата, тъй като "явно може би по някакъв начин семейството съпреживява всичко това". Двамата ще се срещнат в МВР идните дни.

Споделяне

Още по темата

Още от България