Часът на земята - гасим светлините в 20:30 часа

В инициативата се включиха 109 български общини, в София светофарите светеха във формата на сърце

Часът на земята - гасим светлините в 20:30 часа

Днесза единадесети път светът отбелязва Часа на Земята – инициатива на Фонда за дивата природа (WWF), която обединява хора от 180 държави в действия срещу климатичните промени и загубата на биоразнообразие.

Зелените светлини на 50  светофара в София през целия ден светеха във формата на сърце, като послание за любов към природата.

Тази вечер всеки един от нас може да стане част от инициативата, като угаси светлините в дома си за час между 20:30 и 21:30 часа.

Пред Народния театър "Иван Вазов" традиционното гасене на светлини ще бъде съпътствано с участие на театър на огъня и сенките Fireter и огнено шоу "Дивинитас".

Фасадите на знакови сгради като Президентството, храм-паметника "Св. Александър Невски" и Народното събрание също ще угаснат.

Общо 109 български общини се включиха в отбелязването на Часа на Земята с гасене на светлини, образователни инициативи, игри и конкурси.

Щастливи сме, че България участва масово и ангажирано в Часа на Земята, но не можем да не отбележим тревожния факт, че тази година той се провежда в условията на екстремни мартенски температурни амплитуди у нас, коментира Георги Стефанов от WWF. Ефектът от климатичните промени е осезаем тук и сега и те първа ще се съобразяваме със силното им влияние върху биоразнообразието, водните ресурси и икономиката на България, допълва Стефанов.

За втора поредна година WWF, заедно с Българската асоциация за ски в свободен и екстремен стил организира нощно изкачване на Черни връх за Часа на Земята. Проявата обръща внимание на това, че сега, повече от всякога, е наложително да пазим дивата природа, гората и водата на Природен парк "Витоша" и на останалите защитени природни територии у нас.

Споделяне

Още от България