Часове преди крайния срок във Вашингтон още няма сделка за избягване на "фискалната скала”

Часове преди крайния срок във Вашингтон още няма сделка за избягване на "фискалната скала”

Часове преди крайния срок Конгресът на Съединените щати все още не е постигнал сделка за избягване на т. н. „фискална скала”, сгромолясването от която крие големи опасности за американската икономика, съобщават осведомителните агенции в последния ден на 2012-та.

Все още обаче има надежда, че преговорите, в които са включени вицепрезидентът Джо Байдън и лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл, ще доведат в последния момент до споразумение за избягване на широкообхватно повишаване на данъците и драконовски съкращения във федералния бюджет, които би трябвало да бъдат въведени от Новата година по силата на приетия през август 2011 г. закон за редуциране на бюджетния дефицит.

Преговорите не успяха да доведат до компромис след продължили часове закрити заседания по време на извънредна сесия на американския Конгрес в неделя.

Сенатът ще се събере отново на заседание днес в 11 ч. местно време (16 ч. по Гринуич), заяви лидерът на демократическото мнозинство в горната камара на Конгреса Хари Рийд.

Броени часове остават до настъпването на новата година, когато в САЩ ще изтече срокът на данъчните облекчения от времето на Буш и ще влязат в сила бюджетни съкращения, които може да доведат до нова рецесия и загуба на много работни места.

Конгресмените водят преговори в последния момент за постигане на споразумение, а президентът демократ Барак Обама призовава републиканците да приемат предложението му за избягване на фискалната скала.

Демократи и републиканци продължават да имат ключови различия в преговорите, предаде Ройтерс, като се позова на лидера на демократическото мнозинство в Сената Хари Рийд.

Рийд призна, че за момента с президента Барак Обама не могат да отправят контраоферта на последното предложение на републиканците. В същото време той изрази надежда, че с Обама ще съумеят да направят това днес.

В неделя президентът демократ и председателят на доминираната от републиканците Камара на представителите Джон Бейнър си отправиха взаимно обвинения за това кой е виновен за задаващата се фискална скала, предаде Франс прес.

Обама и Конгресът прекъснаха своята ваканция в опит да постигнат споразумение преди предстоящото утре изтичане на данъчни отстъпки в САЩ за стотици милиарди долари от времето на предишния президент - републиканеца Джордж Буш син.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?