Част III: Птиците не умират сами

БАБХ затъна в още неистини, замазвайки скандала с избитите в нарушение на закона птици

Част III: Птиците не умират сами

Три седмици след като Българската агенция за безопасност на храните иззе и уби над 100 екзотични птици в нарушение на два закона и пренебрегвайки съдебно решение, стъкменото постфактум "алиби", че сторила това заради две проби с потвърден птичи грип, все повече издиша. Както е известно, в случаи на установен птичи грип, БАБХ е длъжна да уведоми европейските власти, страните членки на ЕС и Световната организация за здравеопазване на животните, но специално за въпросните птици това не е направено, показа проверка на Mediapool. Самата БАБХ твърди, че го е направила, но документални доказателства за това няма.

Което означава, че или агенцията е ликвидирала птиците неоснователно, или действително е открила птичи грип, но крие това от европейските власти.

Действията на БАБХ по казуса със злощастно попадналите в България птици разкриват неглижиране на законите и правилата от страна на държавен орган, призван да ги прилага безпристрастно и съвестно.

Както е известно, агенцията унищожи животните въпреки определение на Административен съд – София, което спираше изпълнението на заповедта за това. БАБХ все още не е обжалвала съдебния акт, а срокът за това изтече, което на практика означава, че агенцията признава аргументите на съда.

Предисторията

В нощта срещу 20-ти февруари в Столичния зоопарк пристигат над 100 птици.

Дни преди това птиците и други бозайници са задържани на границата във Видин, защото превозвачът не представя на място документ за превоз на животни. ОДБХ-Видин преценява, че сред птиците има защитени видове и се обръща за съдействие към РИОСВ-Монтана, която потвърждава това и се обръща към Столичния зоопарк, който освен като зоологическа градина е регистриран и като спасителен център.

Птиците пристигат и са настанени в зоопарка в София за "установяване на видовия състав". За целта се води официална кореспонденция между зоопарка и РИОСВ-Монтана. Птиците пребивават там до понеделник, 26 февруари, снабдени с необходимата маркировка – пръстени - и отделени от останалите обитатели на зоопарка под карантина.

Първоначално се смята, че птиците пристигат от Белгия. Междувременно се появява собственикът им и представя документи, според които те са закупени от Унгария.

В петък, на 23 февруари, БАБХ-София издава заповед за умъртвяването им. В документа няма мотиви и изясняване на фактическата обстановка по случая. Директорът на зоопарка обжалва заповедта пред Административен съд – София.

На 26 феврурари около обед Областната дирекция за безопасност на храните - град София иззема животните, за да ги евтаназира. И го прави два часа по-късно. "Операцията" е ръководена лично от началник отдел "Защита на животните" към ОДБХ-София д-р Емил Славев.

Първоначално от БАБХ твърдят, че ще вземат проби от птиците поради съмнения за птичи грип, защото в "Белгия има епидемия". Когато става ясно, че птиците идват от Унгария, БАБХ заявява, че епидемия имало и там. Според статистиката на Международното бюро по епизоотиите нито в Унгария, нито в Белгия има птичи грип от лятото на миналата година.

Проби така и не се вземат, а веднага след евтаназията БАБХ не отричат това. Нещо повече - часове след умъртвяването, на официален писмен въпрос защо проби не са взети, отговорът на агенцията гласи: "защото птиците могат да бъдат скрит преносител".

Междувременно скандалът се върти из медиите и БАБХ постфактум обявява, че проби са взети и птичи грип е открит при две от птиците.

Осуетяване на съдебно решение или престъпление по служба

Действията на БАБХ обаче са в пряко противоречие със съдебно определение.

Според определение по дело 2053 в Административен съд – София град (АССГ) умъртвяването на животните е спряно още в петък следобед (23 февруари), няколко часа след като Столичният зоопарк подава жалбата срещу ОДБХ-София. Справка в деловодството на съда сочи, че в петък в 16.45 ч. решението е изпратено до агенцията в София. Въпреки това обаче в понеделник, вместо да обжалва, каквито са правилата, ОДБХ-София конфискува птиците и ги убива.

От БАБХ твърдят, че не са получили факса.

Според документите в съда БАБХ са известени, защото номерът на факса е подаден от именно от агенцията. Заради статуса на изпратения факс обаче - "без отговор", съдът изпраща и писмена призовка до Софийския зоопарк и БАБХ.

И двете са получени, но във вторник, на 27 февруари, когато птиците вече са убити.

Въпреки това от агенцията казаха пред Mediapool, че ще обжалват определението на съда.

Стъпки в тази посока обаче не са направени, а сроковете вече са изтекли. На въпрос на Mediapool защо това не се е случило, БАБХ отговори следното: "Определението не е получено в деловодството на Областната дирекция по безопасността на храните - София град".

Справка в деловодството на Административен съд - София сочи, че твърдението не отговаря на истината.


Оттук нататък проверка на компетентните органи трябва да установи какво нарушение е направила агенцията по безопасност на храните. Именно прокуратурата може да прецени дали в случая става дума за осуетяване на съдебно решение или за престъпление по служба.

Още нарушения, и още неистини

Нарушенията обаче не спират дотук.

Ден след унищожаването на птиците и първоначално неотречената информация, че проби от тях не са вземани, БАБХ съобщи, че две птици са дали положителен тест за птичи грип.

За да се установи еднозначно вярно ли е това или не, Mediapool попита дали и кога БАБХ е изпълнила задължението си да уведоми европейските власти за двете проби за птичи грип, установени при конфискуваните от столичния зоопарк птици.

Съгласно ангажименти, поети от България и вписани в българското законодателство, в срок от 24 часа след установяване на птичи грип, българските власти трябва да информират държавите членки на Европейския съюз, Европейската комисия, както и Световната организация за здравеопазване на животните.

Официалният отговор на БАХБ гласи, че е изпълнила задължението си: "Европейската комисия и държавите членки са уведомени на заседанието на Постоянния комитет по здравеопазване на растенията и животните и безопасността на храните и фуражите, провело се от 28 февруари до 1 март 2018 г. в Брюксел".

Странно, но в публикуваните от Европейската комисия документи фигурира само регистрирания случай на птичи грип от област Добрич, но не и този от София.

За да се изясним ситуацията и да стане ясно дали БАБХ наистина е информирала ЕК за двете птици от софийския зоопарк (на който БАБХ наложи карантина именно заради двете заразени птици), Mediapool се свърза с говорителя на ЕК по въпросите за здравето и храните Анка Падурару.

По нейните думи последната информация за случаите на инфлуенца по птиците от страна на България се съдържа в този документ. В него обаче фигурира отново само случаят от Генерал Тошево, Добричко, но не и този от София.

На уточняващ въпрос Падурару изпрати отговор до Mediapool, че това е последният случай, за който е докладвано от България, а другите, които са ѝ известни, са от предходните години. Това потвърждава и справка, предоставена от Падурару, публикувана на страницата на Европейската комисия.

В тази справка няма съобщение за заразени птици в София.

Макар да заяви, че е информирала ЕК, агенцията по безопасност на храните мълчи защо не е уведомила за птичия грип в софийския зоопарк и Международната организация за безопасност на животните (МОБЖ), въпреки че е длъжна по закон.

Възможно обяснение е, че МОБЖ поддържа онлайн регистър на случаите с инфлуенца по птиците и лесно може да се провери дали коя държава е уведомила и коя не.

На 8 март БАБХ надлежно алармира МОБЖ за случай на птичи грип от Генерал Тошево, премълчавайки за твърдения от нея птичи грип в софийския зоопарк, заради който десет дни по-рано погуби всичките сто птици.

Четири лапи: И държави членки тънат в неведение

По всичко личи, че и страните членки на ЕС, които трябва да бъдат уведомени, също тънат в неведение.

Неправителствената организация "Четири лапи" е изпратила запитване до съответните компетентни органи във всяка държава членка на ЕС дали е получила информация относно регистрирания случай на птичи грип в столичния зоопарк.

За момента официален писмен отговор е получен единствено от латвийската ветеринарна служба, каза пред Mediapool Явор Гечев от организацията. От него категорично става ясно, че Латвия не е информирана за огнището.

А проверката от МЗХ?

На този фон все още не е ясно дали проверката, която бе назначена от Министерството на земеделието и храните върху дейността на БАБХ заради случая с птиците, е приключила.

Mediapool изпрати официално запитване в началото на тази седмица, но от ведомството все още не са отговорили.

Вероятно мнозина си задават въпроса защо БАБХ е била готова да погази правилата и закона, за да унищожи стоте птици от зоопарка в София. При липса на каквото и да е логично обяснение, остава отговорът, че става дума за "отмъщение" на БАБХ към организациите (сред които столичния зоопарк), благодарение на които лъвчетата Терез и Масуд бяха изведени от България, вместо да бъдат дадени на зоокъта в Пазарджик, каквато бе каузата на БАБХ, екоминистерството и пр, пропагандирана активно от медиите на депутата от Пазарджишкия избирателен район Делян Пеевски.

Споделяне

Още по темата

Още от България