Част от бизнеса е против вдигането на чиновническите заплати

"Не" на предложението на правителството казват три предприемачески асоциации

Част от бизнеса е против вдигането на чиновническите заплати

Част от национално представените бизнес организации са против предложението на кабинета "Борисов" за вдигането на чиновническите заплати с 30 на сто. Отрицателно становище относно предложението имат Българската търговско промишлена палата, Асоциацията на индустриалния капитал в България и Българската стопанска камара.

Принципна подкрепа дават от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и Съюза за стопанска инициатива, но настояват за по-ясни мотиви и финансови разчети. Темата е обсъдена в събота по време на извънредното онлайн заседание на Националният съвет за тристранно сътрудничество. От БТПП не взеха участие в заседанието, което според тях, е свикано в нарушение на правилата.

"Увеличаването на заплатите в държавната администрация е пир по време на чума, защото поставя в опасност държавния бюджет в условията на преустановен ръст на икономиката, на закриване на предприятия, фалиране на фирми и свиване на международните пазари поради кризата", посочват в своя позиция от БТПП.

"Не" на по-високите чиновнически заплати казват и от Асоциацията на индустриалния капитал в България. "Този дефицит ще се покрива с дългове, със заеми, които ще плащат отново тези, които пълнят бюджета - заетите в икономиката, където заплатите не само, че не са увеличени, а са намалени. Тоест остава усещането за една несправедливост", каза председателят ѝ Васил Велев.

Както Mediapool писа в началото на месеца правителството обяви намерение да повиши с 30% от септември заплатите на социални и здравни работници, митничари, данъчни, автомобилни, туристически, строителни и екоинспектори, пазачи в затворите, както и работещи в агенциите по сортоизпитването, опазване на културното наследство, института по арбитраж и в други – общо 28 администрации.

Посочено бе, че увеличението с 30% на разходите за персонал на администрации е за тези, които са натоварени с дейности по овладяване на пандемията и последствията от Covid-19, включително за служители на първа линия, чиито задължения включват обслужване и контрол "на терен", с пряк контакт с други лица.

В мотивите за решението се посочва, че повишението на заплатите ще засегне администрации, "в които основните заплати на служителите са по-ниски в сравнение с други институции, в дисонанс с обема на отговорностите им и прекия риск за здравето". Според аргументите на правителството "това поражда липса на мотивация и значително текучество на човешкия ресурс на администрациите".

Споделяне

Още от Бизнес