Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Част от държавните университети искат поскъпване на обучението

Висшите училища събират 136 млн. лева от студентите, средната цена е 800 лева

0 коментара
Част от държавните университети искат поскъпване на обучението

Около 136 млн лева се очаква да съберат през следващата учебна година държавните университети от таксите, които плащат студентите, за чието обучение се отпускат и пари от държавния бюджет. Сумата е посочена в мотивите към проекта за решение на определяне на цената на обучението в държавните висши училища, публикуван от Министерството на образованието и науката.

Таксите от студентите, за които плаща и държавата, формират по-малко перо от бюджетите на университетите. Държавната субсидия за 33 висши училища е над 457 млн. лева.

Таксите трябва да бъдат одобрени от правителството, което трябва да приеме и броя на първокурсниците за учебната 2019/2020 г.

Сравнение между проекта и действащите в момента такси показва, че част от университетите искат да повишат цената на обучението. Намаление има само по единични специалности в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Размерът на таксите засяга 160 000 учащи, в това число и 5000 докторанти. Средната цена на обучението в държавните университети е 800 лева на година, но варира от 200 лева за някои специалности в Софийския университет до около 1700 лева в Националната академия за театрално и филмово изкуство.

Средната такса за явяване на изпит пък е 50 лева, но тя също се простира в големи граници в зависимост от университета.

Поскъпване с между 15 и 300 лева

След като миналата година Софийският университет драстично намали таксите по направлението "Физически науки", сега отново предлага подобна стъпка. Тя засяга обучението по специалностите Педагогика на обучението по физика и математика и по физика и информатика. За тях ще се плащат по 200 лева на година вместо сегашните 400 лева.

За други специалности в Алма матер обаче се предлага поскъпване. С 40 лева ще се увеличат таксите за "Европеистика" и "Политология" и вече година обучение ще струва 600 лева. С по 100 лева поскъпва и обучението по филологическите специалности и таксата става 400 лева на година.

С по 40 лева поскъпва обучението в Русенския университет "Ангел Кънчев". С между 15 и 70 лева скачат таксите за някои специалности в Югозападния университет "Неофит Рилски".

Поскъпване има и в някои технически университети с изключение на Техническия университет в София.

В Техническия университет във Варна догодина се очаква цената на обучението да се повиши с между 100 и 290 лева. Най-голям е ръстът за нишовите специалности - "Корабни машини" и "Електрообзавеждане на кораба". За първата се предлага да се плащат 1120 лева на година при 860 лева в момента, а за втората - 1210 лева при 920 лева в момента.

Техническият университет в Габрово пък изравнява таксите за редовно и задочно обучение по инженерните и техническите си специалности.

Повече за икономика, администрация и туризъм

Поскъпване на обучението по специалностите, в които държавата през последните години свива драстично приема - "Икономика" и "Администрация и управление", както и "Туризъм", предлагат някои университети. До тази мярка прибягват предимно висши училища, за които това обучение не е основно като Югозападния университет и Техническия университет в Габрово, в които ръстът е със 70 лева.

Така обучението по "Икономика" и по "Администрация и управление" в държавното висшето училище в Благоевград ще излиза по-скъпо от това в специализираните Университет за национално и световно стопанство и Стопанска академия в Свищов, и ще се изравни с цената в Икономическия университет - Варна.

От есента една година "Икономика" в ЮЗУ ще струва 530 лева, колкото излизат и два семестъра в Икономическия университет във Варна, където цената се вдига с 68 лева.

По 500 лева на година ще плащат студентите по "Администрация и управление", "Икономика" и "Туризъм" в Пловдивския университет. Поскъпването е с 40 лева спрямо тази година.

В УНСС и Стопанската академия таксите остават без промяна - 462 лева на година за икономическите специалности. Висшето училище в Свищов не прибягва до увеличение въпреки финансовите си проблеми. Преди няколко седмици ръководството му се оплака от недостиг на средства заради държавната политика за намаляване на студентите по икономика.

Медицината с най-високи такси за изпити

Медицинските университети остават с най-високите такси за кандидатстване. За явяване на изпити там се плащат до 70 лева. Останалите държавни университети искат по 30 - 50 лева за първо препитване, а обикновено всяко следващо е на по-ниска цена.

Медицинските университети не предлагат поскъпване на цените на обучението. През миналата година такова имаше в Пловдив и Плевен с между 20 и 250 лева.

Така и през учебната 2019/2020 година за обучение по "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация" най-малко ще се плаща в Медицинския университет в Столицата - 900 лева на година. Таксата в Софийския университет е 925 лева - за "Медицина" и "Фармация". В Плевен обучението по тези специалности илиза 1000 лева на година. Във Варна и Пловдив - по 1200 лева, колко се плаща и за "Денталната медицина". Последното издание на рейтинга на университетите показа, че медицинските специалности са едни от най-перспективните, студентите в тях си намират работа по специалността, получават сравнително добро заплащане и няма значение от кое точно висше училище е дипломата им.

По-скъпо обучение по изкуства

По традиция най-скъпо е обучението в университетите по изкуствата. През следващата година те предлагат увеличение на таксите по основните си специалности. Така Националната академия за театрално и филмово изкуство иска поскъпване със 100 лева до 1650 лева за всички бакалавърски специалности.

С 200 лева се предлага да поскъпне обучението по специалности в Националната художествена академия и да струва 1260 лева на година.

С 50 лева повече ще плащат студентите по основните специалности в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. За специалността "Българска народна хореография и балетно изкуство" годишната такса става 1050 лева, а за "Изобразително изкуство" - 1150 лева.

анкета

Вие ни познавате. Нека го направим взаимно!

Отделете няколко минути за анкетата и ни помогнете да сме ви по-полезни.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

Вие ни познавате. Нека го направим взаимно!

Отделете няколко минути за анкетата и ни помогнете да сме ви по-полезни.

Участвам