Част от конната база "Хан Аспарух" става депо на метрото

София получава терен за изграждане на парк в ж.к. "Младост 3"

Част от конната база "Хан Аспарух" става депо на метрото

Част от конната база "Хан Аспарух" в София ще се използва за изграждане на ново депо на метрото, което ще обслужва влакчетата от третия лъч. Решението е взето на редовното заседание на Министерския съвет в сряда, съобщи правителствената информационна служба.

Отнемането на част от терена няма да попречи на работата на базата и тя ще продължи да функционира, казаха от Министерството на младежта и спорта в отговор до Mediapool.

Конната база се намира до стадион "Славия" и е доста посещавана от столичани. Тя е разположена върху 92 декара и е част от активите на държавното дружество "Национална спортна база", което е под шапката на Министерството на младежта и спорта.

Конната база разполага с 3 конюшни за 137 спортни коня, 3 пясъчни и един тревен плаца, стрелбище за модерен петобой, зала за фехтовка и бадминтон.

На територията на конната база има ветеринарна поликлиника и складова база, пълна с необходимата храна за коне. Ездачите могат да получат и рехабилитационни услуги, сред които сауна, фитнес и масажи, става ясно от сайта на базата.

Сега от 92 дка на конната база се отнемат 16.6 дка, става ясно от правителственото съобщение. В него не е посочено какво точно се взима и дали базата ще продължи да работи.

Предоставянето на земята няма да повлияе съществено на дейността на конната база, се казва в отговора на спортното министерство до Mediapool. От там твърдят, че "до момента тази земя почти не е използвана за дейността на базата".

"Ползвала се е малка част от нея за езда. В същото време има други земи, които до момента не са използвани и след предоставяне на терена на Столична община, ще се извърши преустройство в конната база и земята, използвана за езда на открито, ще се разшири в друга посока", се казва още в отговора на спортното министерство.

В предишния си мандат спортният министър Красен Кралев беше против разрушаването на базата, на която се провеждат редица състезания, включително и кръг от Световната купа на "Волво Гран при".

Първоначално Столична община иска безвъзмездно 25 дка, но в крайна сметка е постигнато споразумение за 15 дка, става ясно от писмен отговор на министър Кралев на депутатски въпрос в края на 2016 г.

Обикновено депата на метрото се изграждат на последните станции на съответния лъч. В този случай това не е направено, за да се използва съществуващият гараж "Земляне", който се използва за гараж на автобусите на Градския транспорт.

Освен този имот Столична община получава и терен от 17 дка в жк "Младост 3", който ще се използва за изграждане на парк за отдих и развлечения, съобщи още правителствената информационна служба. Не е посочено за кой точно имот става въпрос.

В края на миналата година правителството прехвърли военен имот от 11.5 дка в жк "Младост 3" за парк с детски площадки и фитнес на открито.

Преди това парцелът беше пуснат за продажба от Министерството на отбраната, като това стана ден след като второто правителство на Бойко Борисов подаде оставка. Търгът беше насрочен за 29 декември 2016 г. при начална цена от 791 000 лв., което е средно по 35 евро/кв.м при поне десет пъти по-високи цени в района, според брокери.

Скандалната сделка беше осветена от депутата и лидер на "Нормална държава" Георги Кадиев, който подаде сигнал и до главния прокурор Сотир Цацаров. По думите на Кадиев бъдещият купувач бил "един виден бивш политик от СДС", без да стане ясно кой. Това вбеси премиера в оставка Бойко Борисов и той лично спря продажбата на ненужния военен имот и се разпореди да стане парк за столичани.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?