Част от магистратите от аферата "Красьо" остават без бонуси

Част от магистратите от аферата "Красьо" остават без бонуси

Магистратите с висящи дисциплинарни производства няма да получат своя пай от коледните бонуси за съдебната власт. Това решение бе взето в петък на заседание на бюджетната комисия във Висшия съдебен съвет (ВСС). Това трябва да бъде потвърдено от т. нар. правителство на съдебната власт през следващата седмица.

Финансовият министър Симеон Дянков отпусна в четвъртък парите за коледните надбавки на съдебната система след продължителен спор с магистратите. Сумата за "премирането" на служителите от системата е 28 млн. лв.

Обявеното в петък проекторешение засяга преди всичко 18-те магистрати, срещу които в последните три месеца бяха открити производства заради контактите им с "черничкия човек с ланците" Красьо от Плевен. Шестима техни колега, водили разговори с лобиста, се отърваха без санкции, защото са си говорили с него, без да кандидатстват за шефско място в системата. "Наказанието" им бе припомнянето на една реч на австралийски съдия за "хората със спорна репутация" и им бе "препоръчано" да поддържат по-добра хигиена на контактите.

Други шестима се разминаха и без тези "препоръки", защото само получавали обаждания или SMS-и от Красьо, без да отговарят.

На 10 декември ВСС взе решение да раздаде коледни бонуси за около 28 милиона лева на магистратите и административните служите в съдебната система. Още тогава стана ясно, че пари не се полагат на хората, които изтърпяват наложени дисциплинарни наказания. Това обаче не обхващаше замесените в аферата "Красьо", защото по нея все още няма наказани.

От нормативна гледна точка двамата членове на ВСС Иван Димов и Стойко Стоев, чиито имена първо изтекоха около скандала и бяха принудени да подадат оставки, може също да получат бонуси. Те бяха върнати на работа в съдебната система, а срещу тях все още няма образувани дисциплинарни производства, защото възможност за това бе създадена точно преди Коледа с промените в съдебния закон. Така бонусите им зависят от преките им административни ръководители съответно в Сливен и София.

Общо 8800 магистрати и служители в системата очакват да вземат "по нещо" от 28-те милиона лева. Единственото ограничение е сумата да не надвишава четири брутни заплати в съдебната система. Така за магистрат на окръжно ниво се очертава таван от малко над 10 000 лева.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?