Част от надвърнатите царски гори вече са в “Супер Боровец“

Част от надвърнатите царски гори вече са с променено предназначение, става въпрос за терени, през които ще минават съоръжения от проекта за ски-курорта “Супер Боровец“. Това сочи доклад на Държавната агенция по горите (ДАГ), който е изпратен до премиера Бойко Борисов в четвъртък, научи Mediapool.

В него е разгледан казусът с два пъти върнатите на бившия цар Симеон Сакскобургготски гори от самоковската земеделска служба през 2003 г., докато Сакскобургготски беше премиер. Тогава при реституцията на царските имоти, терени описани в крепостните актове към заявлението от наследниците на цар Фердинанд, са включени и в нотариалните актове, приложени към заявлението от наследниците на цар Борис ІІІ. Така за площ от 4 521 дка гори правото на собственост на Сакскобургготски е възстановено два пъти.

Промяната на предназначението на един от възстановените спорни имоти е минала по изискваната процедура и със заповед на сменения вече председател на ДАГ Стефан Юруков теренът е бил изключен от горския фонд, установява докладът.

Самият Юруков упорито отлагаше предприемането на каквито и да било действия от страна на ДАГ по завеждането на дело срещу Сакскобургготски, въпреки препоръката на Софийската градска прокуратура.

Сегашната проверка на агенцията е показала, че през горския терен се планира да минават съоръжения на мегапроекта “Супер Боровец“, който бе лансиран именно по време на управлението на кабинета “Сакскобургготски“, а бившият премиер от БСП Сергей Станишев му направи първа копка през 2007 г..

Справка в правно-информационния масив на Дакси сочи, че от май 2009 г. в дружеството “Рила-Самоков 2004“, което реализира проекта “Супер Боровец“, контролният дял от 51 процента се държи от фирмата “Контракт-99“, чийто мажоритарен дял от 95 на сто е на регистрираната в Малта “Палмфин Лимитед“.

Останалите акции са на вдовицата на убития бизнесмен Емил Кюлев – Весела, и сина му Александър. Двадесет и пет процента от бъдещия курорт са на община Самоков чрез апортни вноски със земя; 16 процента са на “Главболгарстрой“, а близо 8 на сто – на “Енергокомплект“.

В Търговския регистър пък са описани множество имоти, които влизат като апортна вноска в “Рила-Самоков 2004“.

При положение, че част от надвърнатата собственост върху 4 521 дка гори на бившия цар вече са изведени от горския фонд, то казусът се заплита още повече и в разрешаването му трябва да се включи и Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Причината е, че вече легитимен да предяви иска за собственост към имота със менено предназначение е регионалният министър, посочиха от министерството на земеделието.

Очакванията са Бойко Борисов да разпореди създаването на работна група между ДАГ, земеделското и регионалното министерство, която да подготви общ документ, с който пред административния съд да се подаде иск срещу Симеон Сакскобургготски за връщане на надвзетите гори, обясниха пред Mediapool запознати.

Още преди двадесетина дни Борисов заяви, че държавата вече се е задействала по казуса с царските гори. Тогава той съобщи, че ще бъде сезиран административният съд чрез гражданска жалба за обявяване на нищожно решението на самоковската общинска комисия по земеделие и гори. Ще се иска и обявяване за явна фактическа грешка при вземането на решението на поземлената комисия, допълни премиерът.

Той се закани и да бъде потърсена отговорност от длъжностите лица в ДАГ, които не са си свършили работата по случая с двойно върнатите царски гори.

Ходът със завеждане на дело пред административен съд веднъж вече беше проигран. През януари 2009 г. петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) постанови, че искането на ДАГ поземлената комисия в Самоков да промени решението си завръщане на царските гори не може да бъде удовлетворено, защото горската агенция към онзи момент не е била страна по делото.

Така завеждането на гражданско дело остана последният вариант за намеса на държавата за надвърнатите гори.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?