Част от оборудването за "Белене" се товари за България

шефът на Ижорските заводи Александър Шарапов

От 20 януари е започнало товаренето на част от оборудването за АЕЦ "Белене" за транспортиране до България, съобщиха в неделя от руските Ижорски заводи, които са сред производителите на съоръженията за спрения строеж на българска ядрена централа.  Предприятието е част от Групата Обединени машиностроителни заводи и работещо по договор с изпълнителя на строежа "Атомстройекспорт“.

От цеховете на заводите в морското пристанище на Санкт Петербург се товарят за площадката край Белене един корпус на реактор, два компенсатора на налягането, осем хидроакумулатора на системата за аварийно охлаждане на активната зона на реактора, 16 хидроакумулатора на системата за пасивно заливане на активната зона на реактора.

Още един корпус на реактор, както и два комплекта тръбни възли на главния циркулационен тръбопровод и две приспособления за центровка ще бъдат предадени на българския клиент в отделна партида в рамките на 2017 г. и в съответствие с график, съгласуван от "Атомстройекспорт“ и НЕК.

Ижорските заводи са изработили общо два комплекта реакторно оборудване за българската АЕЦ, в това число два корпуса на ядрени реактори, вътрекорпусни устройства, връхни блокове, компенсатори на налягането, хидроакумулатори на системата за аварийно охлаждане на активната зона на реактора, хидроакумулатори на системата за пасивно заливане на активната зова, възли за главния циркулационен тръбопровод и друго оборудване за първи контур на АЕЦ, обясниха от предприятието.

От момента на приключване на изработването му, оборудването се е намирало на отговорно съхранение в предприятието. В края на 2016 г. българската страна проведе инспекция на оборудването, припомнят от Ижорските заводи.

"Оборудването за АЕЦ „Белене“ съответства на най-високите стандарти за ядрена безопасност, а съхранението му се осъществяваше при спазване на всички норми и изисквания“, отбеляза генералният директор на ПАО "Ижорски заводи“ Александър Шарапов.

По последни заявление на служебния министър на енергетиката Николай Павлов първите партиди с оборудването ще пристигнат на площадката на АЕЦ "Белене" в края на март – началото на април. Транспортът на съоръженията ще е изцяло за сметка на "Атомстройекспорт", тъй като това е било част от сключения и неизпълнен от българска страна договор, заради което НЕК бе осъдена да плати 1.17 млрд. лв. на руската страна. Преводът бе извършен в началото на декември 2016 г.

Оборудването ще се съхранява съгласно указанията на производителя край Белене, докато бъдещото редовно правителство реши окончателно дали ще достроява прекратения през март 2012 г. ядрен проект или ще търси купувач на произведеното оборудване.

Намеренията и на двамата основни политически играчи, които имат шансове да спечелят предсрочните парламентарни избори - БСП и ГЕРБ, са възобновяване на проекта. И двете партии искат да търсят частен инвеститор. Но докато от ГЕРБ предпочитат той да поеме целия проект, от БСП смятат държавата да задължи 51 на сто от бъдещата ядрена централа и да финансира своето участие с пари от фискалния резерв или нови държавни дългове.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?