Част от плочките около "Св. Седмочисленици" се пренареждат

Снимката от подмяната на плочките, кято се разпространяа във фейсбук. Нейн автор е Антон Славчев.

Част от вече поставените плочки около столичната църква "Св. Седмочисленици" се пренарежда. Причината е коригиране на констатирани нередности в процеса на строителство, обясниха от Столичната община.

В неделя в социалните мрежи беше разпространена снимка, на която се вижда, че част от вече поставената настилка е премахната. Кадърът беше публикуван и от организацията "Спаси София" с коментар: "Махат плочките от пл. "Св. Седмочисленици". Ремонтът се превръща в пълен фарс - никой май вече не знае какво се прави - пренареждат ли се, махат ли се, с какво ще бъдат заменени?

От общината обясниха пред Mediapool, че плочките остават и става въпрос за пренареждане на проблемен участък, за да е наред, когато строителството приключи. "Във всички 11 подзони, на които е разделен ремонтът на ул. "Граф Игнатиев", текат строителн дейности. В градината до църквата "Св. Седмочисленици" през уикенда продължават дейностите по поставяне на настилка изграждане на осветление, поливна система, водопровод и канализация за обекти, изграждане на детска площадка и своевременно коригиране на участъци, които са върнати от възложителя", съобщиха от общината, която е възложител на ремонта за над 20 млн. лева без ДДС.

Плочките в градината около "Св. Седмочисленици" са един от поводите за критика на извършваните в последните месеци ремонти в центъра на София. Шарката им предизвика негативни коментари и недоволство. Заради това и заради съмненията за качеството на ремонта на ул. "Граф Игнатиев" в петък пред общината имаше и протест.

От местната власт до момента отхвърлят обвиненията в липса на контрол с твърдението, че за качеството на обновяването на центъра може да се говори, когато то приключи. Освен това твърдят, че е нормално в хода на строителството нещата да не изглеждат добре, но това нямало как да остане така и след приключването, тъй като иначе фирмата изпълнител "Джи Пи Груп" щяла да бъде санкционирана.

Дали плочките са хубави, или не било въпрос на лично възприятие. Проектантите от архитектурното студио "А.Д.А" защитиха работата си и обясниха, че до момента има локални проблеми, които се отстраняват в движение, а крайният резултат ще е добър. По този начин беше обяснена и снимката с плочките, махнати скоро, след като са били сложени. Всъщност такива поправки действително се правят често и по останалите ремонтирани участъци.

В неделя ремонтът отново продължи да е обект и на политическа полемика. "Площадът пред "Св. Седмочисленици" прилича на баня в средностатистическа панелка, защото Столична община има проблеми с контрола“, коментира общинският съветник от БСП Милка Христова пред Нова телевизия. Тя добави, че и на нея не ѝ харесва новият облик на това пространство. До недоволството сега се стигнало заради липсата на прозрачност при миналите д момента процедури по избор на проект за ремонта, както и по обществени обсъждания.

"Атаката за ремонта има политически елемент, коментира в отговор зам.-председателят на общинския съвет Николай Стойнев от ГЕРБ. Според него подобни атаки се правят по време на даден строеж и при започнала вече предизборна кампания. Той даде за пример критиките към обновяването на кръстовището на "Руски паметник, които също бяха по време на строителството. Сега обаче там проблеми нямало.

Стойнев отхвърли и обвиненията за липса на контрол от страна на общината, тъй като зам.-кметът по транспорта Евгени Крусев бил командирован на "Граф Игнатиев и бил там всеки ден, за да следи какво се прави. Той припомни, че експерти от различни браншове са участвали в комисията, избрала проекта, по който се обновява тази част от центъра.

Споделяне

Още по темата

Още от България