Част от приюта на отец Иван в Нови хан изгоря

Няма пострадали при пожара

Част от приюта на отец Иван в Нови хан изгоря

Голяма част от приюта за сираци "Св. Николай" на отец Иван в Нови хан е изгоряла в навечерието на Новата година. Това съобщиха във фейсбук от близката до него група "Да подкрепим отец Иван от Нови хан в благородната му мисия".

При инцидента няма пострадали. Децата и живеещи в дома са били евакуирани. Те са настанени на различни места при близки на отец Иван в София, Елин Пелин, село Доганово, тъй като приютът е негоден за живеене в момента.

Отец Иван изказва съмнение, че пожарът е тръгнал, след като са запалили празнично камината вечерта около 19 часа. Единият корпус на покрива е почти напълно унищожен, допълва още той.

Все още не е ясна причината за пожара. Три пожарникарски автомобила са се борили с потушаването на пожара.

"Голяма част от сградата е изпепелена", посочват в социалната мрежа.

Очаква се строителна бригада от Монтана да започне възстановителни дейности.

Вероятно работата по възстановяването на постройката ще продължи около месец, каза отец Иван пред БНР. Според него причината за пожара е запушен комин. Пожарникарите реагирали в рамките на 10 минути.

За възстановяване на дома са необходими пари, материали и работна ръка. Нужни са дървен материал, гипсокартон, минерална вата и покривен материал. Въпреки че запасите от храна в приюта не са засегнати от пожара, отец Иван призова и за хранителни продукти, с които обитателите да изкарат до Великден.

Споделяне

Още от България