Част от протестиращите варненци не се чувстват заплашени от ТИМ

Част от организациите, които протестират срещу продажбата на огромния парцел във варненската Морска градина, обявиха в отворено писмо, че не са заплашвани от ТИМ. Това се декларира в отворено писмо до немския разследващ журналист Юрген Рот. Преди две седмици Рот призова премиера Бойко Борисов да разследва групировката, тъй като "смелите варненци, изправили се срещу мощната групировка, са изправени пред масирани заплахи".

В отговора на част от "смелите варненци" до Рот се изразява благодарност за подкрепата, но се заявява, че "до този момент на никой от нас не е заплашван живота, от който и да било, включително и "Холдинг Варна". Нашите роднини също не са заплашвани и подобни твърдения в публичното пространство са абсолютна неистина".

Писмото е подписано от "Национална Асоциация на Българския Бизнес”, "Организация за обществена самозащита – ЕДНО”, Инициативен комитет "Виница", Инициативен комитет "Възраждане", Инициативен комитет "Сотира" и гражданката Таня Иванова от Инициативен комитет "Изгрев" в лично качество.

Държавният парцел от 118 дка в Морската градина бе продаден от областния управител Христо Контров (ДПС) на "Холдинг Варна", част от групировката ТИМ.

От края на юли във Варна текат протести на множество местни организации с искания за отмяна на сделката и разследване на Контров. Общо 13 от тях се подписаха в отворено писмо с тези настоявания до премиера Бойко Борисов и главния прокурор Борис Велчев. Сред подписалите се са и авторите на писмото до Рот.

В същото време другите неправителствени организации пуснаха сигнал до полицията, че върху част от протестиращите е бил осъществен натиск чрез заплахи за живота на техни близки. Те изпратиха отворено писмо до премиера с въпрос дали държавата е способна да гарантира сигурността на протестиращите. Пред Mediapool един от основните организатори на протестите арх. Калина Митева потвърди за заплахите и за подадения сигнал до МВР.

Петте организации и Таня Иванова обаче изразяват своята "вяра, че нашата държава ще защити сигурността на българските гражданин", както и че "нямаме никакъв страх". Те декларират, че и при най-малката заплаха ще информират лично Бойко Борисов.

Споделяне

Още от България