Част от санираните с европари блокове вече дадоха дефекти

Лиляна Павлова призова сигналите да се пращат в регионалното министерство, а не в телевизиите

Част от санираните с европари блокове вече дадоха дефекти

Част от санираните с европари блокове вече са дали дефекти, като някои фирми отказват да ги отстранят. Това съобщи министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова пред Нова телевизия по повод зрителски сигнал.

Тя призова потърпевшите да подават оплакванията си директно в Министерството на регионалното развитие, а не в телевизиите.

Показаният случай беше за саниране на жилищна кооперация на столичната улица "Загоре" 10, чийто покрив хвръкнал след ураганния вятър на 22 ноември. Фирмата изпълнител отказала да отстрани нанесените щети. Най-вероятно защото природните бедствия в договорите със строителите обикновено се водят като "форсмажор" - непредвидени обстоятелства.

Санирането на сградата е струвало 130 000 лв. и е приключило през октомври. Средствата са осигурени по проекта "Енергийно обновяване на българските домове", финансиран от оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013 г.

"Основният ремонт се нуждае от основен ремонт", пишат потърпевшите жители на сградата в сигнала до телевизията. Те определят извършеното строителство като безобразно. Жалвали се до различни институции, но никой не обърнал внимание и затова решили да се обърнат към медиите.

Министър Павлова призна, че има случаи с изпълнители, които отказват да отстранят повредите след обновяването на сградата. В такива случаи има гаранция за добро изпълнение и ще я използваме, за да се отстрани проблемът, каза Павлова и обеща да направи проверка. Тя уточни, че ако строителят откаже да отстрани повредата, ще бъде избран друг.

Към момента по европрограмата за саниране на жилищни сгради официално е приключило обновлението само на два блока в София, сочат данните на страницата на Министерството на регионалното развитие.

Общо по европрограмата са одобрени за саниране 301 сгради. От тях за 139 имат издадени разрешения за строеж. Най-вероятно в момента те се обновяват, като срокът за завършването им е до края на годината. Бюджетът за обновяването им е 45 млн. лв.

Всички одобрени, както и започнатите, но недовършени обекти по европрограмата, ще се довършат по Националната програма за саниране, обеща министър Лиляна Павлова.

Тя обясни, че по европейския проект се извършва "чисто саниране", което включва поставяне на изолация и смяна на дограма, докато по Националната програма за енергийна ефективност се прави конструктивно укрепване и ремонт на общи части.

Споделяне

Още по темата

Още от България