Част от страните в НАТО обсъждат възможността Алианса да поеме зоната на Полша

Министри на външните работи и отбраната на част от страните от НАТО, включително американският държавен секретар Колин Пауъл и ръководителят на Пентагона Доналд Ръмсфелд, обсъждат по-конкретна роля за Северноатлантическия алианс в Ирак, заяви американският президент Джордж Буш по време на брифинг във Вашингтон.

Проучва се по-конкретна роля за НАТО, например дейността на командваната от Полша многонационална дивизия да се превърне в операция на НАТО и конкретни отговорности на алианса по контрола върху границите, каза Буш.

Американският президент посочи, че 17 от общо 26 страни членки на алианса участват със свои контингенти в Ирак. НАТО оказва помощ на полската дивизия.

Не трябва да омаловажаваме приноса на нашите приятели в Ирак. Хора от различни страни жертват живота си. Трябва да отдадем почит на това и да го приветстваме, каза американският президент, помолен да отговори на критиките, че коалицията в Ирак е само фасада.

Тези хора имат смели лидери, взели решение да ги изправят на пътя на злото за доброто на света. Ние в Америка оценяваме тази саможертва, оценяваме този ангажимент, допълни Джордж Буш.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?