Част от търга за ваксини на здравното министерство се провали

Част от търга за ваксини на здравното министерство се провали

Поради липса на доставчици Министерството на здравеопазването прекрати част от търга за доставка на ваксини за задължителния имунизационен календар и целеви имунизации. На търга не са се явили участници за 6 от общо 8 обявени позиции.

За най-използваните пет и шествалентни ваксини срещу Хепатит Б, дифтериа, тетанус, полиомелит, хемофилус-инфлуенце и коклюш за новородените се е явил дистрибутор и недостиг няма да има.

Най-проблемна се очертава липсата на кандидат да достави четиривалентни ваксини за реимунизация на шестгодишните деца срещу дифтерия, тетанус, коклюш и полиомиелит.


Не са се явили и кандидати да доставят ваксини срещу бяс, коремен тиф, човешки специфичен имуноглобулин срещу Кримска хеморагична треска, противоантраксен серум, както и за противобутилинов серум.

За да се избегне липсата на ваксини занапред служебният здравен министър Илко Семерджиев обяви, че ще въведе регламент министерството да купува ваксини за три години напред, а не както сега – година за година. Екипът му вече е подготвил промени в наредбата за имунизациите, с които да се въведе поръчката за тригодишен период.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?