Част от централите вече няма да могат да продават ток на бита

Добавките в цената ще се плащат при изкупуването на енергията, а не при транспорта й

Снимка: БГНЕС

Със сигурност ще има електроцентрали, които от 1 юли 2013 г. ще бъдат ограничени да продават енергията си на регулирания пазар за бита, за да не се оскъпява цената на тока за домакинствата. Освен това добавките за произвежданата от възобновяеми източници енергия (зелена), за тока от топлофикациите (кафява) и за изкупуване на тока по дългосрочните договори (невъзстановяеми разходи) вече няма да се плащат при преноса на енергия, а при купуването на съответните количества, за да се отпуши износът на български ток. Всички тези предложения ще залегнат в предложенията за промени в Закона за енергетиката, които служебното правителство завещава на новия парламент и следващия редовен кабинет.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев обяви предвидените мерки на пресконференция в понеделник. Ден преди Народното събрание да гласува новото редовно правителство, Василев и колегите му от служебния кабинет начело с вицепремиера Екатерина Захариева направиха отчет на свършеното. Енергетиката бе сред приоритетите на временното управление, назначено от президента след оставката на кабинета "Борисов" в резултат на масови протести срещу високите сметки за ток.

Служебното правителство назначи външна проверка на енергийния сектор, а в понеделник Захариева и Василев казаха, че вече са получени предварителните доклади, извършени от експерти на Европейската комисия и Световната банка. Те трябваше да открият дефектите в ценообразуването на тока у нас и дадат препоръки за мерки, които да изгладят дисбалансите, но без това до доведе то повишаване на цената за бита.

Окончателният доклад на СБ ще бъде готов и оповестен във вторник. Препоръките на Европейската комисия ще останат за предстоящото правителство на Пламен Орешарски, тъй като такава била уговорката.

Служебният министър на икономиката обаче смята, че ще се промени начинът, по който се формират цените на тока за бита.

Предвижда се “Националната електрическа компания“ (НЕК) като обществен доставчик да купува енергия от всички електроцентрали за т.нар. обща квота, която определя микса и съответно крайната цена на енергията. “Досега квотата се е правела с оглед разпределяне на мощностите, а не според цената, на която те произвеждат. Един вид на всекиго по нещо, без да се отчита цената“, каза Василев.

Ще се излезе от модела всеки в енергетиката да взема каквото може, а клиентът да плаща всичко и накрая да протестира“, каза още министър Асен Василев. Той потвърди по-късно пред Mediapool, че това означава да се ограничи изкупуването на ток от някои от електроцентралите, но Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще реши кои да са дружествата, които няма да влязат в микса.

Подобна мярка бе предложена и от предшественика на Василев – министърът в кабинета на ГЕРБ Делян Добрев, при спешното преразглеждане на цената на тока от 5 март, която тя бе намалена с 6-7 на сто. Неговата идея бе НЕК да спре да купува тока от скъпите централи като ТЕЦ “Бобовдол“, Марица 3“ и др. Това обаче предизвика недоволството на работещите в тези централи и миньорите от снабдяващите ги дружества – всички те са свързани с бизнесмена Христо Ковачки.

Василев каза още, че при прехвърлянето на добавките при купувачите на енергия, вместо при транспорта им, ще се направи анализ дали това няма да изкриви цените. Според него обаче така ще се отпуши износът на българска електроенергия, която в момента на практика е спряла заради оскъпяването на крайната цена с добавките в таксата за пренос на тока. Той отново изрази вярата си, че цената на тока от 1 юли 2013 г. няма да се повиши, независимо че исканията на енергийните дружества по веригата искат математическо поскъпване на крайната цена с 40 на сто, а анализът на ДКЕВР сочи увеличение от 16 на сто.

По повод предложението на “Атака“ от миналия петък в пленарна зала парламентът да наложи мораториум върху повишаването на цената на тока, министърът коментира, че това е неправилна мярка, която може да доведе до евросанкции. Това е лесна мярка, но по-скоро трябва да се работи с играчите на пазара, посочи Василев.

Екатерина Захариева посочи, че ключовите изводи в предварителните доклади на ЕК и СБ са, че България трябва да заложи на либерализацията на енергийния пазар и създаването на силен регулаторен орган. Към изводите на двете институции тя добави тези на служебното правителство, че в България има твърде много електроенергийни мощности и ниско потребление, което при това ще намалява още повече заради изискванията на Еврокомисията за повишаване на енергийната ефективност. Освен това енергийната ефективност е единственият начин за намаляване на сметките за тока, а не чрез административен натиск на цените.

По думите на вицепремиера трябва да се мисли какво да се прави с всички налични енергийни мощности у нас и как тяхното производство да се преразпределя. Тя каза още, че служебното правителство вече е готово в поправки за Закона за енергетиката, които трябва да повишат ефективността на ДКЕВР, както и регулаторът да получи бюджетна независимост.

“Не са проблем монополите, а липсата на силен регулатор, който да оказва контрол върху монополите, със запушване на пробойните няма да се намалят сметките в енергетиката. Това може да стане само с енергийно ефективност“, каза още Захариева. Според нея също така трябва да се създаде единен орган по енергийна ефективност, който да обедини на едно място всички лостове за финансиране на програмите за намаляване на енергийния интензитет на страната ни, които в момента са в три министерство.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?