Част от турските войници в Ирак се изтеглят на север

Част от турските войници в Ирак се изтеглят на север

Една част от турските войници, разположени близо до Мосул /Северен Ирак/, за чието изтегляне настоява Багдад, "се преместиха" на север, заяви турският премиер Ахмет Давутоглу, като отхвърли хипотезата за изтегляне на войниците от страната, съобщава АФП.

Имаше преместване на сили, заяви премиерът в интервю за телевизионния канал "А Хабер". Ние направихме това, което беше необходимо да се направи във военен план, добави той.
Ние сме готови за всякакво сътрудничество с иракското правителство, подчерта Давутоглу. Нашите войници ще продължат присъствието си там, каза премиерът.

Анадолската агенция съобщи по-рано днес, че конвой от 10-12 военни коли, включително танкове, е напуснал лагера Башика край Мосул и се е отправил на север, без да уточнява дали войниците ще останат в Ирак или ще се върнат в Турция.

На 4 декември Турция разположи военен контингент, включващ около 130 военнослужещи, танкове и артилерия в лагера Башика, в който Анкара обучава кюрдски бойци "пешмерги" за настъпление срещу Мосул, превзет от "Ислямска държава" през юни 2014 г. Разполагането на турските войници предизвика напрежение в отношенията с правителството в Багдад.

Турски контингент подготвя от месеци в лагера Башика кюрдски бойци "пешмерги", както и иракски доброволци, които искат да воюват срещу "Ислямска държава". Анкара обяви, че изпратените подкрепления имат за задача да осигуряват защита на турските инструктори.

Турция бе принудена да вземе мерки за осигуряване на безопасността на своите военни в Северен Ирак, заяви днес турският премиер Ахмет Давутоглу пред телевизионния канал "А Хабер".

По думите му турското разузнаване е получило сведения за вероятни терористични актове от Мосул срещу лагера Башика. Затова се появи необходимост за осигуряване на безопасността на нашите военни /инструктори/ в лагера Башика. За защита бяха прехвърлени допълнителни сили, уточни Давутоглу.

Правителството в Багдад многократно настоя за изтеглянето на турските войници и в петък внесе протестно писмо в Съвета за сигурност на ООН.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви в петък, че не става въпрос за изтегляне на турските сили, разположени в лагера Башика, но спомена възможност за реорганизация на турския военен контингент.

Броят на нашите войници ще бъде увеличен или намален в зависимост от броя на "пешмергите", които те обучават, посочи президентът.

Споделяне

Още от Свят