Част от задържаните във Варна токсични фъстъци стигнали в Холандия

Част от задържаните във Варна токсични фъстъци стигнали в Холандия

Има данни, че част от токсичните гамбийски фъстъци, които бяха задържани преди два дни във Варна са били изнесени за Холандия. Става въпрос за около  на около 60 тона ядки с наличие на афлатоксини, които са част от задържаните у нас две пратки от общо 70 т фъстъци. Брюксел е бил уведомен по системата за бързо оповестяване на Европейската комисия RASFF, в която участват страните от ЕС, ЕК и Европейската служба по безопасност на храните. Това съобщиха в петък от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

Износът е открит, след като Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ)-София е поискала от представител на вносителя софийската фирма "Прима Агро" ЕООД да представи документите по сделката. Налице са три международни товарителници за износ на фъстъци за Холандия. Всяка от пратките е за около 21 тона и според данните от документите ядките са изпратени в Холандия за екстракция на масло.

Проби на РИОКОЗ-Варна показват, че ядките от единия от двата контейнера със сурови гамбийски фъстъци, проверени на пристанище Варна-Запад, са токсични.. Констатирани са стойности на афлатоксини около 30 пъти над нормалните.

Това е втората партида токсични ядки, внос от Гамбия. Първата партида, внесена на 6 януари, изчезна мистериозно 6 дни по-късно от склад във варненското село Каменар.

Предполага се, че над 70 тона отровни фъстъци са попаднали в търговската мрежа на страната ни. По случая Окръжна прокуратура-Варна образува дознание срещу неизвестен извършител.

Канцерогенните фъстъци ще останат под възбрана и митнически контрол за 60 дни, като за този период трябва да се яви човек на вносителя, за да се реши какво да се предприеме относно пратката.

Фирмата може да оспорва възбраната върху стоката, да реши да се унищожат ядките или да ги върне в африканската държава.

Ако собственикът не се появи, фъстъците най-вероятно ще бъдат унищожени. Откакто стана ясно, че от Каменар е изчезнала първата партида, която вероятно също е канцерогенна, са извършени проверки в 59 търговски обекта, но токсични ядки не са открити. Общо 254 магазина в областта трябва да бъдат подложени на проверка.

Афлатоксините са канцерогенни вещества, които се натрупват в организма с траен ефект и повишават риска от онкологични заболявания на черния дроб, обясниха от здравното ведомство.

Споделяне

Още от България