Част пътностроителните фирми ще си получат парите едва догодина

През следващите четири седмици започва изплащането на задълженията на фонд “Републиканска пътна инфраструктура” към пътностроителните фирми, съобщи в четвъртък заместник-министърът на регионалното развитие Димчо Михалевски. Той представи пред комисията по транспорт и телекомуникации бюджетната рамка за ремонт и строителство на шосетата през следващата година. Михалевски не съобщи какъв е размерът на задълженията на фонда към фирмите, които работят по сключени вече договори, но заяви, че има предвидени от бюджета средства за това. Според неофициална информация на Mediapool става въпрос за 200 млн. лв. Специалисти от фонда коментираха, че парите ще дойдат от бюджетния излишък.

Зам.-министър Димчо Михалевски поясни, че все пак ще има задължения към пътностроителните фирми, които ще се прехвърлят за следващата 2008 година, но според него преходният остатък ще е “много по-малък”, отколкото е бил през тази година.

Заместник-председателят на комисията по транспорт и телекомуникации Радослав Илиевски коментира че през 2007 година са започнати много обекти от републиканската пътна инфраструктура, но голяма част от тях изостават сериозно със сроковете. Той попита заместник-министъра на регионалното развитие дали българските фирми имат достатъчно капацитет да поемат увеличаващото се пътно строителство, защото в този бранш се наблюдава концентрация в няколко основни фирми.

Димчо Михалевски призна, че има такава тенденция за “концентрация” в няколко пътни образувания, което практически е изкупуване на по-малките пътностроителни фирми от по-големите. Според него, при тази наблюдавана тенденция има основание да се поставя въпросът за възможностите, с които разполагат българските фирми, но на този етап проблемът остава отворен.

Депутатът от ДСБ Иван Иванов също коментира, че чуждите фирми, които печелят търгове в страната, наемат местни фирми като подизпълнители. Голяма част от родните фирми сключват договори с тях, но не успяват да спазят сроковете, защото по същото време работят и на собствени обекти.

Споделяне

Още от Бизнес