Частен екземпляр от Списъка на Шиндлер се продава за 2.2 милиона долара

Екземпляр от списъка на Шиндлер се продава в интернет за 2.2 милиона долара, пише британският в. "Дейли телеграф" във вторник. Става дума за единственото копие от списъка, което сега е собственост на частен колекционер. В него са записани имената на 801 евреи, редом с тяхната професия и техните рождени дати. Списъкът е дълъг 13 страници и е с дата 18 април 1945 г.

Изготвен е от индустриалеца Оскар Шиндлер и неговия счетоводител Ицхак Щерн и си спечели световна известност чрез филма на Стивън Спилбърг, спечелил няколко награди Оскар, "Списъкът на Шиндлер".

Списъкът на Шиндлер, спасил стотици  евреи от нацистките концентрационни лагери, е бил изготвен в 7 екземпляра. Само 5 от тях са оцелели до днес. Един е в Музея на Холокоста в САЩ, вторият е в германските федерални архиви в Кобленц, останалите два са в музей в Израел.

Единственото копие на списъка, което е частна собственост, ще се продава в сайта МomentsInTime.com, ръководен от Гари Цимът, историк и специалист по продажбата на документи с историческа стойност. Цимът не пожела да уточни кой е настоящият собственик на копието на списъка на Шиндлер. Той подчерта, че
предпочита да продаде копието не посредством наддаване по интернет, а на онзи, който веднага, без да се пазари, предложи исканата сума от 2.2 милиона долара.

Споделяне

Още от Свят