Части на Австрия блокирани заради силни снегове

Силни снеговалежи в планините на Австрия тази нощ блокираха транспортните връзки с някои части от страната, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА във вторник.

Преспи и повалени дървета препречиха автомобилните магистрали в южната провинция Каринтия, както и някои проходи по границата със Словения. На места снежната покривка достига 40 сантиметра. На водачите, които се движат по планински пътища, е препоръчано да карат с вериги.

Дъждът се превръща в сняг още на 500 метра над морското равнище. Според синоптиците, в близките дни снежната покривка в планините ще достигне 75 сантиметра. Температурите в тези райони са от нулата до минус пет градуса. В много от местните курорти вече се пързалят скиори и сноубордисти.

Идващата зима може да е най-студената в Австрия от 100 години насам, предупреждават местни метеоролози. Причината е, че аварията в Мексиканския залив отклони течението Гълфстрийм от обичайното му трасе и то няма да може да стопля Европа през зимните месеци, посочва агенцията.

Всяка година австрийците харчат за отопление от 800 000 до 1.8 милиона евро общо за страната. Тази година разходите им може да нараснат средно с 20 на сто, добавя ИТАР-ТАСС

Споделяне

Още от Свят