Части на руското МВР блокират достъпа до българското посолство

Безпрецедентен протест започнаха българските служители и дипломати от мисията ни в Москва, предаде БНР.

Те са изпратили остра нота до руското външно министерство срещу действията на 15-ти охранителен отряд на службите на вътрешното министерство, който на практика е блокирал единствената улица към посолството и не допуска гости на мисията и български граждани.

Конфликтът започнал, когато частната руска фирма "Вентус" наела площ на територията на посолството на КНДР. Фирмата се охранява от отряд на московската милиция, който, според неофициални данни, е свързан с един от собствениците на фирмата. Той - също по неофициални данни, цитирани от БНР - работи в системата на руското вътрешно министерство.

Малка улица дели сградата на консулската служба на българското посолство и нашия посолски комплекс с посолството на КНДР и търговската фирма "Вентус". По тази улица е единственият достъп до нашата мисия.

Според служителите на мисията, 15-ти охранителен отряд редовно ограничава достъпа на автомобили на български граждани и на служители на посолството до комплекса, като често не позволявала паркирането на автомобили на улицата до оградата на дипломатическите сгради.

Фирмата "Вентус" поискала от българското посолство да поеме и част от разходите за почистване на снега на улицата.

Самоволните действия са грубо нарушение на духа и принципите на Виенската конвенция за статута на дипломатическите представителства. Създава се обстановка на напрежение, която затруднява изпълняването на мисията на нашите дипломати, се посочва в нотата на посолството до руското външно министерство.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?