Частичният ремонт на Аспаруховия мост трябва да приключи до активния сезон

Тази година движението няма да се спира по време на строителството

Частичният ремонт на Аспаруховия мост трябва да приключи до активния сезон

Ремонтът на част от Аспаруховия мост във Варна започва в сряда в 8 часа и трябва да приключи до средата на юни, за да може за активния туристически сезон да се пътува без ограничения. Това съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Тази година реконструкцията на съоръжението ще стане без спиране на движението, както беше през миналата година, но скоростта ще бъде ограничена до 40 км/ч, а за тировете има забрана за преминаване през най-натоварените часове.

Близо 1.34 млн. лв. ще бъдат инвестирани в ремонта на съоръжения 2 и 4 на Аспаруховия мост. Дейностите извън платното за движение ще се финансират от община Варна и са за 200 хил. лв.

Ремонтът включва нова хидроизолация, фуги, асфалт, маркировка, знаци, ограничителни системи, парапети и т. н.

Строително-монтажните работи ще си изпълняват от ДЗЗД "ПОНТ", което има 4-годишен договор за поддържане на републиканските пътища на територията на област Варна.

През миналата година със средства от бюджета бяха ремонтирани съоръжения 1, 3 и 5 от Аспаруховия мост.

Строителство на четири етапа

Предвидените строителни дейности ще преминат през четири етапа. Първият и вторият ще бъдат изпълнявани без затваряне на платното за движение в посока Бургас.

Утре при стартирането на работа на първия етап на мост 2 ще бъде ограничено движението в активната лента, а трафикът ще преминава по крайната дясна лента.

На мост 4 ще бъде затворена дясната активна лента, а автомобилите ще се насочват по изпреварващата активна лента в посока Бургас.

При втория етап шофьорите ще преминават по ремонтираните в първия етап ленти, а ще бъдат затворени неремонтираните.

На съоръжение 2 ще бъде ограничен трафикът по двете десни ленти, а движението ще преминава по изпреварващата активна лента.

На съоръжение 4 ще бъде ограничен трафикът по изпреварващата активна лента, а превозните средства ще се насочват по ремонтираната дясната активна лента в посока Бургас.

При третия и четвъртия етап ще бъде затворено западното платно в посока Бургас, а движението ще се осъществява двупосочно в платното за Варна.

Забрана за тирове в определени часове, автобусни спирки се местят

Между 6:30 часа и 10 часа и 16:30 часа и 20 часа ще се спира преминаването на тежкотоварните камиони над 10 тона. Целта е автомобилите да пътуват по-безопасно в натоварените часове.

За улеснение на трафика, идващ от магистрала "Черно море", преди Аспаруховия мост ще бъде стеснен участъкът преди изхода от квартал "Аспарухово".

При необходимост дясната летна на моста в посока Варна ще се обособи само за автобуси на градския транспорт и коли със специален режим на движение.

Автобусната спирка за квартал "Аспарухово“"временно ще се премести в съседното платно, а за посока Варна остава без промяна.

По време на ремонтните работи скоростта на движение за всички превозни средства се ограничава до 40 км/ч.

Пътната агенция препоръчва на шофьорите да предвидят повече време за пътуване поради по-бавното предвижване при извършването на строителни работи и временната организация на движение. Това обаче е необходимо, за да приключат строителните работи колкото се може по-бързо в предвидения срок.

Шофьорите, преминаващи транзитно през Варна, може да използват алтернативен маршрут от ул."Девня" във Варна пред село Езерово, Страшимирово, Девня, Разделна, Белослав и магистрала "Черно море".

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?