Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Частично електронни обществени поръчки от есента

Системата за е-търгове ще работи с пълна функционалност от 2021 г.

1 коментар
Сн. БГНЕС/ЕПА

Електронното подаване на заявления за участие и оферти за обществени поръчки трябва да е възможно до 18 октомври тази година. Това трябва да стане с въвеждането на електронната платформа за е-търгове, разработвана по проект на Агенцията за обществени поръчки. Всички функционалности на системата като възможност за електронно фактуриране и разплащане, трябва да са факт от началото на 2021 г.

Сроковете са разписани в пореден проект за промяна на Закона за обществените поръчки, публикуван за обществено обсъждане.

"Приоритетът за кабинета е в рамките на една година да тръгнат електронните обществени поръчки. Стане ли това, ще се решат много от проблемите, които имаме", заяви в петък вицепремиерът Томислав Дончев по време на конференция по темата, в която участва и еврокомисаря по вътрешен пазар Елжбета Биенковска.

Оферти

Според текстовете за промяна на закона електронните поръчки стават задължителни. Подаването на оферти на хартия в огромни пликове и кашони ще се прави само в изключителни случаи - при предоставяне на мостри, специфични технически изисквания за оформянето на офертите или пък ако документите по поръчката съдържат класифицирана информация.

В масовия случай всички формуляри ще се попълват онлайн от фирмите. И те, и държавните ведомства ще ползват безплатно наличните на платформата образци за изготвяне на документите за участие в процедурата. Това трябва да улесни както подготовката на поръчките, така и на офертите, пише в мотивите към законопроекта.

Задаването на въпроси и разясненията по документацията ще става по-бързо и оперативно, тъй като ще се прави онлайн. Според авторите на законопроекта това ще съкрати времето и разходите за подготовката на търговете, както за възложителите, така и за кандидат-изпълнителите. Затова и сроковете по поръчките са съкратени с по 5 дни.

Фактуриране

Законопроектът предвижда до 18 април 2019 г. платформата за е-търгове вече да дава възможност и за електронно фактуриране на свършената по поръчките работа. Този срок важи за министерства и агенции на централно ниво. Местните власти ще имат още година, за да използват е-фактури.

На последния етап от развитието на платформата ще е задължително през нея да се прави и оценяването на офертите, сключването на договорите, подаването на заявките по договорите. Освен това тя трябва да бъде свързана и със система за електронни разплащания. Крайният срок за това е 1 януари 2021 г.

Според промените в закона съществуващите в момента профили на купувача, които всяко ведомство поддържа на сайта си, също ще са част от общата платформа. Те съдържат цялата информация за дадена поръчка - от обявата, през разясненията, протоколите по оценяване на офертите и класирането на участниците, данните за обжалванията, до текстовете на сключените договори и информация за платените накрая суми. Според промените освен договорите с изпълнителите трябва да се публикуват и тези с подизпълнителите на поръчките, когато има такива. Трябва да има и данни дали и защо някой подизпълнител е сменен в хода на работата.

По-високи прагове

Предлага се и увеличение на праговете, над които е задължително да се обявяват обществени поръчки, за да се избере кой да свърши дадена дейност. Предвижда се за строителство сумата да нарасне двойно от 5 млн. лева на 10 млн. лева. За услуги минималната сума се увеличава от 264 000 лева на 280 000 лева. Повишението на праговете е свързано с промени в европейските правила за определянето им.

Законът за обществените поръчки беше променен само преди няколко седмици. В края на май парламентът гласува поправки, които трябва да ограничат неоснователното обжалване на търговете от фирми, които на практика нямат интерес от него. Това обаче бави поръчките понякога с години.

Предизвикателства

Проблемът беше засегнат отново от вицепремиера Дончев в петък. "Важен въпрос, който стои на дневен ред е как да се прецизират конкурсните процедури и да се намали масовото обжалване на обществени поръчки", обясни той. Като пример отново посочи поръчката за изграждане на тол системата, която била обжалвана от търговец на зеленчуци и малка фирма за производство на чорапи. "От тези, в много случаи ненужни обжалвания, държавата регистрира щети за по 1 млрд. лева", коментира Дончев, имайки предвид пропуснатите приходи от по-ранното въвеждане на тол системата.

Вицепремиерът посочи още, че цел на кабинета е да е се подобри системата така, че да се толерират кандидатите с иновативни идеи, независимо че в конкурсните условия не са заложени конкретни параметри. "Трябва да си признаем, че понякога финансираме далеч по-лоши проекти пред други, само защото нещо конкретно не е заложено в конкурсните условия", отбеляза Дончев.

"Обществените поръчки са мощен инструмент, от който зависи бизнеса на много хора. Много от възложителите, не само в България, а и в ЕС, залагат приоритетно на кандидатите, предложили най-ниска цена. Нека да е ясно, че правилата на общността не задължават никого, че трябва да избере цената пред качеството", каза и еврокомисар Биенковска. Затова се предвиждала широка разяснителна кампания. Разработвала се и онлайн платформа за обмен на най-добри практики в ЕС.

Биенковска също засегна въпроса с необоснованото жалене на поръчки. "Важно е да се гарантира, че проектите не се забавят в резултат от злоупотреби при подадени съдебни искове", коментира тя.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

1 коментар

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. Авакум Захов
    #1

    Докато всички обществени поръчки, дори тези на малка стойност, са нагласени, ще има обжалвания. Трябва да се търси първопричината на проблема - професионалните жалбоподатели така търсят начин да участват в разпределянето на корупционните блага.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.