Митрополит Йоаникий призна:

Частица от мощите на Св. Йоан Кръстител открадната в Сливен

Църквата отправи призив към крадците да се покаят и да върнат задигнатото

Реликварият с мощите на Св. Йоан Кръстител

Частица от мощите на Св. Йоан Кръстител, които с личния ангажимент на бившия министър без портфейл проф. Божидар Димитров бяха изложени в Созопол през 2010 г., е била открадната, докато реликварият с частиците бил изложен в храм "Свети Димитър" в Сливен във вторник.

Това бе потвърдено от сливенския митрополит Йоаникий, който уточни, че кражбата е станала по време на вечерната служба. Мощите бяха приети в града на 29 март и трябваше да останат за поклонение и през Страстната седмица.

Според първоначалната информация археологическата находка е била оставена без надзор и крадецът е има възможност необезпокояван да отвори позлатения реликварий и да прибере частица от мощите.

За инцидента потвърди и секретарят на митрополията Вълкан Янев. По думите му червеният восъчен печат върху кутията е бил отлепен, което е станало ясно след края на вечерното богослужение, което продължава около половин час и в случая е протекло в напълно празен храм. Според Янев кражбата е станала между 16.30 и 17.00 часа.

Въпреки очевидната липса и признанието от страна на сливенската митрополия, дядо Йоаникий опита да "замаже" инцидента, обяснявайки, че всъщност липсващата светиня била подарък на митрополията от Йерусалим и няма връзка с откритите мощи в Созопол. Владиката все пак призова неизвестният крадец да се покае и да върне задигнатото.

По-късно отец Иван от созополския храм "Св. Георги" пък съвсем заплете информационната мистерия около случая, коментирайки, че мощите на Св. Йоан Кръстител са върнати в Созопол и вече цяла седмица са изложени за поклонение в църквата. На въпрос дали знае, че част от тях са били откраднати от Сливен, той отговори, че след като митрополит Иоаникий го е казал, означава че има нещо.

"Аз нищо не мога да кажа, нека всичко се уточни и мине по канален ред. Не е прилично и не е хубаво да се говори", добави отец Иван пред радио "Фокус".

Мощите бяха открити през август 2010 г. на остров "Св. Иван" край Созопол от археолози, ръководени от проф. д-р Казимир Попконстантинов. Още тогава настоящият шеф на Националния исторически музей Божидар Димитров побърза да обяви, че намерените частици от кости са абсолютно автентични, с което си навлече гнева на колеги, че използва евтини популистки трикове, за да привлече туристи в родния си град.

Впоследствие бе обяснено, че заключението за произхода на мощите се основава на открит надпис на гръцки: "Господи, помагай на твоя раб Тома, който пренесе на 24 юни...", който обаче не се чете докрай. Според Попконстантинов и Димитров, тъй като е упомената датата 24 юни, когато Църквата празнува рождението на св. Йоан Предтеча и разчетеното име Йоан, става въпрос именно за част от мощите на Св. Йоан Кръстител.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?