Частна болница в Бургас иска 700 лв. за лечение на Covid-19

Според лечебното заведение парите по клиничната пътека са крайно недостатъчни

Болница "Маджуров" в Бургас

Частна болница в Бургас иска по 700 лв. от пациенти, за да ги лекува от Covid-19, съобщи бТВ, като се позова на сигнал на зрител, закаран там посреднощ.

Преди дни мъжът е бил прегледан в буферния център на държавната болница в града и е върнат за домашно лечение. Състоянието му обаче се влошава и от Спешна помощ го транспортират в МБАЛ "Маджуров". Там на входа обаче му искат 700 лв., съобщава бТВ.

Болницата признава, че изисква доплащание от пациентите. От 29 октомври тя е преобразувала детското отделение в сектор за лечение на Covid. В него са разкрити 20 легла, като 16 от тях са пълни.

"Доплащат си 700 лв. пациентите, като им се осигурява три пъти храна - първо, второ, трето, качествена. Съответно и плодове - два пъти на ден допълнително. Кислород има 6 поста плюс три допълнителни в самото отделение и обслужването е денонощно. Държавата, Здравната каса, не заплаща на пациента лечението", мотивира се финансовият мениджър на МБАЛ "Маджуров" Йорданка Христова. Тя допълва, че сумата по клинична пътека (1200 лв.) не може да покрие дори антибиотиците. Христова твърди, че пътеката трябва да е минимум 3000 лв.

В Бургас и областта са разкрити 398 легла, от които 127 са в частни болници. Според здравната инспекция в момента има свободни места и в държавните и общински болници, така че пациентът има право на избор.

Междувременно пред "Нова телевизия" Методи Янков от Националното сдружение на частните болници заяви, че 90% от частните болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болни като тези, които са с Covid-19.

"Изпълнихме заповедта на министъра и в две от болниците – в болницата за активно лечение и болницата за рехабилитация разкрихме съответно 20 и 12 легла. Нашият огромен проблем е с болницата по рехабилитация. Това е болница, която има главно персонал от рехабилитатори и болногледачи. Те нямат опит, нямаме и други кадри за това. Два пъти на ден съобщаваме за свободните легла на РЗИ", обясни той за МБАЛ "Сердика".

Според Янков един от големите проблеми на болниците са липсата на персонал и бумащината. "Един от най-важните въпроси е законодателният. Болниците, които и сега приемат болни с Covid-19, ги приемат незаконно, защото нямат лиценз за това", каза той.

По думите му над 100 общински болници не били в състояние да разкрият отделения за коронавирус, а само големите болници са в състояние да изпълнят заповедта на министъра.

Споделяне

Още по темата

Още от България