Частна компания откри останки в Бенгалския залив

Австралийската компания ”Георезонанс” съобщи, че е открила в Бенгалския залив отломки, за които смята, че са от самолет. Представители на фирмата призоваха властите да обследват намерените отломки, за да се установи дали те са от изчезналия в началото на март малайзийски самолет, съобщи СиЕнЕн.

Координационният център, който ръководи мултинационалната операция по издирването на самолета, отхвърли тази възможност, като заяви, че продължава да вярва, че летателният апарат е паднал в южната част на Индийския океан край бреговете на Австралия.

Бенгалският залив се намира между Индия и Мианмар, на хиляди километри разстояние от зоната, в която се провежда търсенето.

Издирването навлезе в нова фаза днес, предаде Франс прес. Операцията се води в Индийския океан, западно от австралийския град Пърт. Днес самолетите и повечето кораби, мобилизирани в издирването, бяха отзовани, защото приоритет се отдава вече на подводното търсене.

Австралийските власти координират операцията, в която участват редица страни. Те обявиха, че в идните седмици ще се обследва морското дъно, където се смята, че се намират останките
от изчезналия самолет, превозващ 239 души.

Операцията по издирването в Индийския океан беше подета на 18 март и обхваща над 4,5 милиона квадратни километра. Досега не беше открито нищо. В издирването участваха освен Австралия, Нова Зеландия, Малайзия, Япония, Южна Корея, САЩ, Великобритания и Китай.

Те участваха с 14 кораба и множество самолети, които извършиха 300 издирвателни полета.

Споделяне

Още от Свят