Частна ледена пързалка изненада Народния театър и общинари

Частна ледена пързалка изненада Народния театър и общинари

Ръководствата на Народния театър “Иван Вазов” и на Министерството на културата, както и столични общински съветници бяха изненадани във вторник от започнал строеж на частна ледена пързалка пред входа на театъра.  Същата сутрин фирмата “БВГ Синема” разтоварила техника и материали сутринта и започнала да изгражда съоръжението, алармираха от Министерството на културата.

Министър Стефан Данаилов бил уведомен от директора на театъра Васил Стефанов, че ден преди това представители на дружеството са внесли в администрацията писмо без изходящ номер и дата, чрез което са поискали разрешение да изградят пързалката и да поставят коледни къщички около нея. 

Заедно с искането, от “БВГ Синема” са представили и официално заверена скица от Дирекция “Архитектура и градоустройство” на Столична община за съответното съоръжение. Частното дружество разполага и с договор с кмета на община “Средец”.

Ръководството на Народния театър обаче е против разполагането на търговски обекти пред входа му и министърът на културата Стефан Данаилов поиска съдействие от кмета Бойко Борисов да спре строителството на ледената пързалка.

Председателят на постоянната комисия по устройството на територията и жилищната политика към Столичния общински съвет (СОС) Борислав Бориславов съобщи за Mediapool, че такова искане не е било внасяно за гласуване в СОС, а без него изграждането е незаконно. Комисията към общинския съвет също не е разглеждала подобно искане от кметската администрация, уточни Бориславов.

От пресцентъра на Столична община по-късно съобщиха, че ледената пързалка ще работи през зимните месеци, защото според кмета Бойко Борисов, така софийските деца ще имат още една възможност за свободното си време през зимната ваканция. За преодоляването на детската агресия,  борбата с наркотиците и детската престъпност трябват конкретни практически стъпки, а не писане на програми, смята кметът.

Той е разрешил проблема за пързалката в телефонен разговор с министър Данаилов, увериха от кметството.

Дружеството “БВГ Синема”  се занимава с производство на хартия, картон и изделия от тях. Компанията извършва издателска, полиграфична дейност и тиражиране на видеозаписи. “БВГ Синема” беше и един от кандидатите за приватизацията на кината от “София филм”.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?