Частна операция за спасяване на нелегални имигранти в Средиземно море

В Средиземно море започна първата частна издирвателно-спасителна операция за нелегални имигранти, която се финансира от италианско-американско семейство, с участието на кораб с безпилотни самолети за откриване на бедстващи морски съдове, предаде Франс прес.

12-метровата платноходка "Феникс 1" напусна Малта за първа мисия от 60 дни.

Миналият уикенд около 200 души загинаха в корабокрушения в Средиземно море.

Фондацията, която финансира частната операция, е основана от италианката Реджина Катрамбоне и американския ѝ съпруг Кристофър.

"Трябваше да се борим, за да стане този проект реалност. Първата ни операция започва една година след изготвянето му", заяви Реджина Катрамбоне.

Екипажът на "Феникс 1" включва спасители и медицински екип. Корабът има лодки и два безпилотни самолета с инфрачервени системи за откриване на бедстващи морски съдове и нощно време.

Безпилотните самолети имат шест часа автономия на полета и покриват радиус от стотина километра. Те предават информацията си на координационните спасителни центрове в Малта и Италия, уточни Кристофър Катрамбоне.

Корабът носи също спасителни жилетки, храна, вода и средства за оказване на първа помощ.

Семейство Катрамбоне посочи, че въпреки последните трагедии с потънали кораби, броят на морските съдове с мигранти в Средиземноморието ще нарасне заради тежкото положение в Сирия, Ирак, ивицата Газа, както и в обхванатата от епидемия на ебола Западна Африка.

Споделяне

Още от Свят