Частна турска фирма иска да строи газопровод до Стара Загора

Турската фирма СЕТГАЗ е заявила пред "Булгартрансгаз" желанието си да инвестира в строеж на газопровод от Стара Загора до българо-турската граница, чрез който да се осъществяват доставки на природен газ до националната ни газопреносна система. Това съобщиха от държавния газов оператор в сряда, след като по-рано през деня бившият шеф на "Булгаргаз", сега представител на Движение за енергийна независимост (ДЕН) Васил Филипов съобщи пред журналисти, че тази турска фирма искала да строи интерконекторната връзка между двете страни.

"Булгартрансгаз" обяснява, че двата проекта са отделни, имат различни трасета и различни концепции и намеренията на СЕТГАЗ не пречат на реализацията на междусистемната връзка, за която обаче през май тази година премиерът Бойко Борисов обясни, че е "далеч от реалността", защото това, което Турция може да ни даде като количества е само в критични ситуации, за което вече са водени разговори.

Проектът за междусистемната връзка с Гърция се реализира с турската БОТАШ, уточняват от "Булгартрансгаз".

Според обявените от Филипов данни, проектът на СЕТГАЗ е с капацитет от 5-6 млрд. куб. м годишно. Според него подобна връзка с Турция трябва да има, за да бъде спрян монополът на "Газпром" и да не бъдат сключвани повече договори за доставка, които да са неизгодни за България и да съдържат клаузи "купувай или плащай".

За желанието на части турски фирми да доставят директно природен газ у нас съобщи и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев през лятото.

Споделяне

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?