Частна турска фирма иска да строи ТЕЦ близо до Резово

Турска частна фирма иска да строи топлоелектрическа централа в град Инеада, на 15 километра южно от Резово. За намеренията на фирмата става ясно от официален отговор на генералния консул на Турция в Бургас на запитване на областния управител на Бургас Константин Гребенаров.

В запитването се иска информация за намеренията на съседната страна да строи енергийни мощности близо до границата ни.

"Към настоящия момент в град Инеада не се извършват дейности по изграждане на ядрена електрическа централа. Съгласно турското законодателство общественият сектор не разполага с правомощия за изграждане на топлоелектрическа централа. Изграждането на топлоелектрическа централа може да се извършва от представители на частния сектор, след получаване на лиценз от Службата за регулиране на енергийния пазар“, се посочва в писмото.

“В Службата за регулиране на енергийния пазар е постъпило искане от страна на частна фирма за изграждане на топлоелектрическа централа в Инеада, която се предвижда да работи с вносни въглища и с мощност 1.200 MW. Към настоящия момент молбата на фирмата е в процес на разглеждане. Процедурата по получаване на разрешителни от другите институции във връзка с изграждането на топлоелектрическа централа в региона от страна на въпросната фирма продължава. За да може фирмата да започне изграждане на централата, е необходимо процедурата по Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) да е приключила, а фирмата да е доказала финансовата си обезпеченост. Към настоящия момент молбата на фирмата за издаване на лиценз не е окончателно решена", се казва още в писмото.

Според общински съветници от БСП, които са посетили Инеада, топлоцентралата ще се строи на 3.2 км от Резово, в район, който е земетръсен. Областният председател на БСП в Бургас Атанас Зафиров, председателят на Общинския съвет на БСП в Царево Петко Арнаудов и общинският съветник от Царево Димитър Гочев алармираха, че топлоцентралата ще е само първия обект от бъдещ промишлен парк, включващ още АЕЦ и четири ВЕЦ.

Българският евродепутат от Групата на социалистите и демократите Евгени Кирилов получил уверения от турския външен министър Ахмет Давутоглу, че Турция не планирала да строи АЕЦ близо до Резово, съобщи същевременно офисът на евродепутата в четвъртък.

Евгени Кирилов е участвал вчера в официален обяд, на който присъствал турският външен министър, и го попитал лично за намеренията на неговата страна да започне строеж на турска АЕЦ близо до границата с България.

Господин Давутоглу отговори, че страната му не е имала подобни планове и няма такива намерения, се казва в съобщението.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани