Частни болници обвиняват НЗОК в произвол при плащането на надлимитната дейност

Частни болници обвиняват НЗОК в произвол при плащането на надлимитната дейност

Частните болници обвиниха Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) в административен произвол, тъй като районните ѝ подразделения поставят недопустими изисквания към лечебните заведения, за да им платят т.нар. надлимитна дейност.

С актуализация в бюджета на здравния фонд беше решено той да изплати до 75 млн. лв. на болниците за т.нар. надлимитна дейност за 2015 и 2016 година. Става въпрос за извършена лечебна дейност, която обаче е над договорените с НЗОК обеми. По принцип НЗОК приемаше тази дейност за незаконна и не я разплащаше и много болници заведоха дела и ги спечелиха. Други продължават да водят дела с НЗОК. Така или иначе като антикризисна мярка заради коронавируса здравните власти решиха да платят на болниците.

Сега частни болници се оплакват, че НЗОК е приела недопустими условия и ред за изплащане, които на практика дописват приетото със закон.

Един от спорните моменти е, че на болниците се предлага да подпишат споразумение, че се отказват от всякакви претенции за заплащане на вложените от тях при изпълнение на въпросната надлимитна дейност медицински изделия, които иначе НЗОК заплаща. Т.е. да бъде платена само медицинската дейност за стар период, но не и вложените при операцията медицински изделия, които понякога са дори по-скъпи.

Друг спорен момент е, че РЗОК отказват да сключат споразумение за изплащане на надлимитната дейност на болници, с които има висящ спор пред Върховният касационен съд, въпреки че според приетите "Условия и ред" при висящ съдебен спор се подписва извънсъдебно споразумение. "В тези "Условия и ред" не се правят изключения пред коя съдебна инстанция е висящият спор. Да не говорим, че самият закон изобщо не предвижда отказ от плащане по причина на съдебен спор. По този начин се нарушава и закона и предложените от самата НЗОК правила", казват болниците.

Намираме такова поведение на някои директори на РЗОК като провокация към нас. Тази провокация няма да бъде оставена без последици от наша страна. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?