Частни болници се заканиха да не работят с некоректни здравни застрахователи

Частни болници заплашиха във вторник, че ще прекратят договорите си с некоректни здравни застрахователи, тъй като пренебрегвали волята на пациентите и отказвали да плащат за здравни услуги. Реакцията на частните болници дойде, след като преди десетина дни доброволните здравни фондове и Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) изнесоха данни за исканото от болниците доплащане на различни услуги и дадоха шокиращи примери като такса от 330 лева за нощувка болнична стая с едно легло и 10 000 лева за раждане.

Според болниците застрахователите нямат право да се бъркат в ценообразуването на болниците и да им оказват натиск.

Председателят на сдружението на частните болници и директор на болница "Токуда” д-р Явор Дренски коментира, че не е редно няколко застрахователни компании да се опитват да вкарат регулация в сектор, който работи на пазарен механизъм.

Директорът на болница "Света Богородица” д-р Николай Болтаджиев заяви, че е нормално нощувката в болница да е по-скъпа от тази в хотел, тъй като "в хотела на един етаж има една камериерка и единственият разход е пране на чаршафи, а в една болница на един етаж има екипи от лекари, реаниматор, пациентите пият лекарства, сестри им бият инжекции".

Директорите на частни болници коментираха, че за тях няма да е особена загуба ако прекратят работата си с някои от застрахователите, тъй като хората не ходели в частните болници понеже имат допълнителна осигуровка, а защото търсят качествена услуга.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?