Частни и общински болници отново се оплакаха, че лимитите ги водят към фалит

Частни и общински болници отново се оплакаха, че лимитите ги водят към фалит

Частни и общински болници отново се оплакаха във вторник от финансовите ограничения, наложени им през тази година и предупредиха, че ако методиката на заплащане на здравната каса не бъде променена, част от тях са обречени на фалит.

През тази година болниците разполагат с между 90% и 95% от миналогодишните си разходи, но надлимитната дейност не се заплаща, с изключение на разходите за онкомедикаменти. Затова лечебните заведения трябва да обслужват приоритетно спешните случаи, а плановите операции могат да отлагат за следващи месеци като формират листи на чакащи, така че да се вместят в бюджета си.

Националното сдружение на частните болници, Сдружението на общинските болници и пациентски организации настояват да се възстанови начинът на плащане от миналата година.

Зам.-председателят на Сдружението на общинските болници д-р Атанас Атанасов предлага здравната каса да проверява надлимитната дейност и, ако се установи, че е коректно извършена, да бъде заплащана на болниците. Под коректно извършена се разбира болните действително да са имали нужда от лечение в болница, което няма как да се осъществи в извънболничната помощ, били са реално лекувани и са спазени всички останали изисквания.

Според медиците с новата методика се нарушава правото на достъп и на свободен избор на пациентите къде да се лекуват.

Директорът на болница "Сердика” д-р Методи Янков коментира, че не е редно да се формират листи на чакащите по финансови причини и в останалите държави те се правят, когато капацитетът на лечебното заведения не позволява да се окаже незабавна помощ.

"В някои болници бюджетите ще стигнат само за заплати и осигуровки на работещите в тях, а до края на годината е възможно да има и фалити на лечебни заведения", коментира Красимир Грудев от Националното сдружение на частните болници. "Ако методиката не се промени и останат неплатени от НЗОК дейности, ще се заведат съдебни искове, тъй като по закон касата е длъжна да плаща за извършена дейност", предупреди той.

Лимитите вече бяха атакувани от болнични организации и от БСП в съда.

Здравният министър Петър Москов вече многократно коментира, че и според него методиката е несъвършена, но ограниченията са единственият начин да бъде поддържана сега съществуващата мрежа от болници и докато се финансират структури, а не резултати от лечението, няма как да е по-различно. Затова с предлаганите от него законови промени се предвижда намаляване броя на болниците, които работят със здравната каса.

Споделяне

Още по темата

Още от България