Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Частни консултанти и шефове на НЕК обвинени за присвояване на 8.6 млн. лв. от "Белене"

Богомил Манчев получи безпрецедентна гаранция от 1 млн. лв. - признал, че е "ял от баницата"

103 коментара
Богомил Манчев. Сн. БГНЕС

Обвинения за длъжностно присвояване на 8.657 млн. лв. покрай проекта за строеж на АЕЦ "Белене" бяха повдигнати в петък срещу последните двама шефове на "Националната електрическа компания" Крум Анастасов и Иво Лефтеров, срещу управителя на инженеринговия консултант на ядрения проект "УорлиПарсънс" Събин Събинов и собственика на "Риск Инженеринг" Богомил Манчев, подизпълнител на "Уорли" и строителен надзорник на площадката на "Белене".

На Богомил Манчев бе наложена и рекордна парична гаранция от 1 млн. лв. заради обвинение, че неустановена дата и на неустановено място е подпомогнал и подбудил шефа на НЕК да присвои над 8 млн. лева държавни пари. Манчев обяви, че срещу него се води "политическа акция от този, който управлява държавата", но отказа да отговори на въпроса "кой". Той и защитниците му отхвърлиха обвиненията като напълно несъстоятелни и се заканиха да заведат контраискове.

Според зам.-главния прокурор Борислав Сарафов обаче "случаят е изключително елементарен" и той е "убеден, че наказателното производство ще приключи доста скоро".

Анастасов е обвинен като фактически извършител на длъжностно присвояване в особено големи размери, а Събинов и Манчев – като негови подбудители и помагачи. Обвинението към Лефтеров е за безстопанственост, която представлява особено тежък случай.

Разликата в обвиненията на двамата бивши шефове на НЕК се дължи на това, че Анастасов е наредил общо 8 транша към "УорлиПарсънс" и "Риск Инженеринг" след спирането на строежа на втората АЕЦ през март м.г., а Лефтеров не е замразил изпълнението на договорите с двете фирми.

Бизнесът на Манчев

Макар Манчев да е публично известен като собственик на "Риск Инженеринг", която изпълнява и редица обществени поръчка на АЕЦ "Козлодуй", както и работи по ядрени проекти в Източна Европа, той има доста разнообразен бизнес, сочат данните в Търговския регистър.

Манчев държи 90 на сто от "Риск Инженеринг", която от своя страна има редица дъщерни фирми. Повечето от тях работят в сферата на възобновяемите енергийни източници като фирмите "Грийн Енерджи", ВЕЦ-Камчия, "Солар Енерджи", "Пирин Енерджи", както "Кремена Солар", "ГенералТ Солар" и "Дебър Солар", които произвеждат енергия от слънцето.

Портфолиото на "Риск Инженеринг" обаче има и дружества, които се занимават с производство на хляб като "Риск Инженеринг-Ф", с преработка на дървесен материал – "Риск Инженеринг-Д", както и "Джи Си Ар", която се занимава с енергиен инженеринг.

Съдружник е в общо 17 фирми, сред които "Нова Софт Технолоджи", която се занимана с проектиране и внедряване на софтуерни продукти; "Ес Си И-Ес", която създава, разпространява и опазва културни ценности; "Понтика", която търгува с недвижими имоти"; "Фиск Консулт" – за счетоводни услуги. Отделно притежава дял в ВЕЦ-ММД, което има хидроцентрала.

Едноличен собственик е дружеството "Еко Ризорт", което се занимава с покупка, строеж и обзавеждане на недвижими имоти с цел продажба. Има участие и в "Заводски строежи-Козлодуй", чиято дейност е проектиране, ремонт и оборудване на жилищни промишлени сгради.

Събинов и Манчев са обвинени, че са им давали съвети "на неустановена дата и неустановено място в периода от 29 март 2012 г. и 24 юни 2013 г." да продължават да плащат за спрения ядрен проект. Началната дата на "съветването" – 29 март м.г. - съвпада с датата, на която парламентът сложи точка на стоежа на централата.

Ако вината им бъде призната в съда, и четиримата обвиняеми са заплашени със затвор от 10 до 20 години плюс цялостна или частична конфискация на имуществото.

Споредп зам.-главния прокурор Борислав Сарафов е възможно към делото да бъдат привлечени като обвиняеми и други длъжностни лица, министри, но това ще решава наблюдаващият прокурор.

Рекордна парична гаранция за Манчев, който признал, че е "ял от баницата"

На ексшефовете на НЕК са наложени парични гаранции от 10 хил. лв., а на Събинов – 50 хил. лв. На Манчев обаче е определена безпрецедентната парична гаранция от 1 млн. лв., която той трябва да събере до седмица, ако иска да остане на свобода. Досега трите рекорда от 500 хил. лв. принадлежаха на Огнян Донев по обвинението за пране на пари; съсобственика в "Петрол" Денис Ершов, разследван за източване на компанията, както и от собственика на "Литекс Комерс" Гриша Ганчев по обвинение за данъчни измами. Те обаче бяха обжалвани и намалени.

Адвокатите на Манчев Менко Менков и Антон Терзийски заявиха пред журналисти, че ще обжалват налагането на каквато и да е парична гаранция, тъй като техният клиент е показал, че не възнамерява да се укрие и е готов да съдейства на разследването.

Заместник-главният прокурор поясни, че паричните гаранции са били съобразени с доказателствата по делото и имущественото състояние на обвиняемите. По отношение на Богомил Манчев, Сарафов изрично посочи, че шефът на "Риск Инженеринг" бил казал, че не е луд, който яде баницата, а този, който му я дава - с това Манчев признал, че е ял от баницата.

Менков припомни, че при акцията на прокуратурата, ДАНС и МВР преди две седмици в негови офиси, Богомил Манчев не е бил в страната, но след това се върна. Тогава бе посетен от разследващи в офиса си, но не бе разпитван, не бе призован и като свидетел, за каквито бяха обявени арестуваните за 24 часа по време на обиските Анастасов, Лефтеров и Събинов.

"Единственият въпрос, който въобще са ми поставяли разследващите, бе дали ми е вярно ЕГН-то", заяви Богомил Манчев на пресконференция след като му бе връчено обвинението. По думите му не е бил разпитван и в петък, когато отиде в Столичното следствие да му връчат обвинението и се забави там около половин час.

Защитата: Измисля се обвинение без доказателства

Обвинението е, че на неустановено място и дата, в съучастие като помагач със Събин Събинов, чрез даване на съвети Манчев умишлено улеснил извършване на престъпление от длъжностно лице Крум Атанасов - изпълнителният директор на НЕК, който в качеството на извършител е присвоил чужди пари", обясни адвокат Менков.

Следствието няма никакви доказателства, след като посочва неустановена дата и място за извършване на престъпното деяние, подчерта той. Това е все едно служител на една компания да бъде обвинен за това, че е обсъждал с работодателя си как да му плати заплата, допълни той.

"Деянието, така както е формулирано, е изключително несъставомерно и ако отидете в деловодството на Софийската градска прокуратура, ще видите, че до този момент четирима прокурори са отказали да подпишат повдигане на обвинение на г-н Манчев", каза защитникът и допълни, че се е намерил пети прокурор, който е подписал обвинението - Емил Петров. "От следователи в коридора разбрах, че той е брат на началника на следствието", коментира още Менков на излизане от НСлС.

Началник на Столичното следствие е Петьо Петров, известен с прякора си Пепи-Еврото. На Емил Петров пък бе поверен разпитът на бившия вътрешен министър от ГЕРБ Цветан Цветанов по делото за нерегламентирано подслушване от МВР. Менков е защитник и на Цветанов.

"Зад този пъзел ще ги видите всички зли човечета"

"Цялото фиаско, което се разигра преди две седмици, трябваше да бъде облечено в хартия", коментира на излизане от следствието Богомил Манчев, който по-рано каза, че всичко срещу него било стъкмено от човек, висок метър и деветдесет.

"Зад този пъзел ще ги видите всички зли човечета", заяви той на нарочна пресконференция в петък, но отново не конкретизира. "Едни по-високи, други по-ниски, с користни цели, без користни цели, с политически цели, но има всякакви такива. Пъзелът е много интересен. Те са подредени като една не много голяма групичка, с не много добра, както се вика, подготовка, защото да те атакуват, че имаш договор - законен, и че всеки месец някой те е приемал на работа и той ти обяснява: Сега как аз да го прекарам тоя да не си взима парите. Ще го вкарам в съд. Това е решението", коментира още Богомил Манчев.

Той се зарече да търси наказателна отговорност от всички, които са му накърнили имиджа и са му нарушили правата с повдигнатото обвинение.

Неговото привилегировано положение в енергийния сектор през годините е описано в секретни грами на бивш американски посланик, изтекли през "Уикилийкс”. Там се твърди, че той контролира всички обществени поръчки в сектора и че се е държал като министър на енергетиката в сянка при управлението на НДСВ и ДПС, а също, че контролирал всички кадрови назначения. По-рано Манчев отхвърли тези твърдения, макар че ако се съди по поръчките, които компанията му продължи безотказно да печели и при следващите правителства, ролята му не се е променила.

"Политическа акция от този, който управлява държавата"

"Срещу мен се води политическа акция от този, който управлява държавата", каза отново шефът на "Риск Инженеринг". По думите му, за да се действа така срещу него, "някой е дал документ, който изглежда накриво, а сега аз им давам правилния документ". "Въпросът е кой е дал кривия лист. Това все някога ще излезе наяве", посочи Манчев. Той определи повдигнатото му обвинение като "дайте да образуваме малко работа".

Проектът за АЕЦ "Белене" на практика не е спрян, защото след политическото решение за това е трябвало министърът на икономиката, който тогава е Делян Добрев, да нареди надолу по вертикала до БЕХ и НЕК да изпълнят клаузите на търговския си договор с руския изпълнител "Атомстройекспорт" (АСЕ) за действително прекратяване на действието му, повтори Манчев. Работата си в тази насока не са свършили и служебният министър Асен Василев и сегашният Драгомир Стойнев, който четвърти месец също не издава заповед за спирането на проекта.

"Драгомир Стойнев може да се прави на ощипан, но договорът е валиден и той ще си го плати. Договорът и днес е валиден. Те могат да повдигат каквито си искат обвинения, но ще си платят всички пари с лихвите, до стотинка", за едностранното прекратяване на договора, каза шефът на "Риск Инженеринг".

Адвокатите на Манчев посочиха, че Народното събрание със спирането на ядрения проект натоварва министъра на икономиката и енергетиката да докладва какво е свършено в изпълнение на решението, което обаче така и не е направено досега.

"Ако хората в Министерския съвет, БЕХ и НЕК не знаят как се четат търговски договори, значи мястото им не е там", заяви Манчев. "Моля трите правителства да си прегледат структурите. Министърът не трябва само да стои в кабинет с надпис "министър", но и да работи и да разбира от работата си", допълни той.

В отговор от партия ГЕРБ заявиха, че решенията на МС и НС за спиране на "Белене" "получиха достатъчно публичност и едва ли има някой в страната, който да не е разбрал за тях". Те са задължителни за всички юридически и физически лица, посочват от ГЕРБ и напомнят, че нито МС, нито министерството на икономиката и енергетиката, "имат търговски отношения с фирмите на Богомил Манчев".

Говорителят на служебното правителство Ивет Добромирова пък заяви, че веднага след заемането на поста си служебният премиер Марин Райков е информирал лична руския посланик Юрий Исаков, че в резултата на решението на парламента за спиране на АЕЦ "Белене" трябва да се спрат всички дейности на "Атомстройекспорт" по реализацията на ядрения проект. На Асен Василев пък било наредено да изпрати специално писмо до руската компанията, че ако не спре работата по ядрената централа, разходите за това ще са изцяло за нейна сметка. По думите на Добромирова това писмо било изпратено от НЕК до АСЕ.

Правителствени и парламентарни решения не били форсмажор

Бизнесменът отхвърли тезата на обвинението, че решението на МС за спиране на проекта влиза в обхвата на форсмажорните обстоятелства, което е достатъчно основание за разтрогването на търговския договор. "Ние сме писали на НЕК, че трябва да се предприемат действия по решението на НС", каза Манчев. Държавната компания обаче не само, че не направила това, но и вменила на "Риск Инженеринг" да изготви техническа документация по проекта, която да се предостави на адвокатската кантора "Уайт енд Кейс", която защитава НЕК в заведеното срещу нея от изпълнителя "Атомстройекспорт" арбитражно дело в Париж. Руската компания си търси 1 млрд. евро за поръчано, произведено и неплатено оборудване за ядрения проект. Това не било в обхвата на договора на "Риск Инженеринг" с "УорлиПарсънс", но въпреки това било направено

Манчев обясни още, че само преди две седмици е имало среща на представители на НЕК и "УорлиПарсънс", на която е обсъждано какво да се предприеме за временното замразяване на площадката на АЕЦ "Белене", но никога не е коментирано окончателното ѝ замразяване. От ДНСК също са информирали НЕК, че за консервиране на площадката трябва всички страни по договора да са съставили протоколи за състоянието на обектите и намиращото се там оборудване .

Площадката на АЕЦ "Белене" и до ден днешен е във владение на "Атомстройекпорт", тъй като тя като изпълнител носи отговорност за състоянието на изграждания обект, независимо че теренът е на НЕК, разясни Манчев.

По думите му НЕК не си е върнала собствеността върху площадката по съвет на "Уайт енд Кейс", за да не навреди на арбитражното дело. Бизнесменът посочи, че защитникът на НЕК не може сам да се справи с делото и има нужда от компаниите, които са работи по него.

"Само архитект-инженерът, "УорлиПарсънс" и ние сме ходили да подписваме документи за приемане на оборудването, но след март 2012 г. спряхме", обясни Манчев и даде да се разбере, че макар и АСЕ да има основания за част от иска си, в него е имало пропуски, от които НЕК може да се възползва.

"Въпросът беше с колко да загубим този арбитраж, можехме да намалим иска до 150 млн. евро", каза собственикът на "Риск Инженеринг". Той допълни, че в защита на българската позиция трябва да се явят редица експерти, които да обяснят дали са изпълнени поръчките към АСЕ, но тяхното събиране все още не е започнало, а до 25 октомври трябва да се обоснове българската защита пред Парижкия арбитраж.

"Аз се опитвам да пазя държавата от нейните грешки, а тя не желае това", заключи Манчев.

За прокуратурата случаят е "изключително елементарен"

"В момента имаме следната ситуация – наложен мораториум върху строежа, строеж няма, но продължават да изтичат сериозни суми в полза на строителния надзор. Строеж нямаме, но имаме надзор върху строежа", обяви на свой ред зам.-главният прокурор Борислав Сарафов, уточнявайки, че "случаят е изключително елементарен и аз дори съм убеден, че наказателното производство ще приключи доста скоро".

Той отхвърли всички твърдения на обвиняемия Манчев и неговата защита, обяснявайки, че делото е започнало близо година и половина след приемането на мораториума, защото тогава в прокуратурата са постъпили материали от разработка на ДАНС. Това е станало на 8 август т.г., ден преди СГП да образува разследването.

Акцията по изземването на документи на 20 септември пък се наложила, след като от ДАНС подали оперативна информация, че във фирмата на Манчев се готвели да унищожават документи, свързани с проекта АЕЦ "Белене". Това обаче се отрича от Манчев, който твърди, че им е предал дори оригиналите от договорите си по проекта.

Роднински връзки и прехвърляне на делото

По повод твърдението на адвокат Менков, че преди Емил Петров четирима други прокурори са се оттеглили от казуса, Сарафов даде думата на временния градски прокурор Евгени Диков, за да опише цялата хронология по хода на производството.

От думите му стана ясно, че първоначално преписката е била разпределена на Камелия Николова от СГП. На 20 септември обаче тя била в отпуск и затова делото отново било пуснато в системата за случайно разпределения, която определила Юлия Христова като нов наблюдаващ обвинител. Тъй като исканията до съда за одобрения на изземванията били много на брой, Диков разпоредил на 21 и 22 септември да има допълнително двама дежурни прокурори – Христова и Иван Гешев.

Впоследствие обаче двамата поискали делото да бъде прехвърлено в спецзвеното за борба с корупцията и финансово-данъчните престъпления в СГП, тъй като било много сложно. Така казусът се оказал при брата на Петьо Петров – Емил Петров. Въпросното звено се оглавява от зам.-градския прокурор Роман Василев.

Според Сарафов няма никакъв проблем, че прокурорът, подписал обвинението на Манчев, е брат на шефа на столичното следствие, където работят 4-мата следователи, разследващи случая, тъй като Петьо Петров "не е извършвал никакви процесуално-следствени действия по това дело". Зам.-главният прокурор дори сравни заплетената роднинска ситуация с мандата на американския президент Джон Кенеди, който назначава за правосъден министър и главен прокурор брат си Робърт Кенеди.

Манчев отправил "закана" към Цацаров

Опровергавайки повечето твърдения на Манчев, Борислав Сарафов отдели време и да съобщи, че обвиняемият е бил "видимо изнервен" в следствието и дори си позволил да отправя заплахи и закани към следователката Роза Царева и главния прокурор Сотир Цацаров.

Сарафов прочете докладната на Царева, в която тя описва как бизнесменът ѝ се развикал, че "няма да се разправя с мен и останалите следователи, а лично с главния прокурор г-н Сотир Цацаров".

На въпрос къде точно вижда заплаха и закана в това изречение, Сарафов коментира лаконично: "Може да ви звучи елементарно от ваша гледна точка, когато стоим в една спокойна обстановка и всички сме добронамерени един към друг, но имайте предвид, че когато един следовател е сам в кабинета си, когато има обвиняем и двама защитници, малко или много, това поражда известни конфликтни ситуации".

Той категорично отхвърли хипотетичната версия на журналистите, че Манчев може да не е имал предвид, че заплашва Цацаров, а че ще се "оправи" с него в личен разговор. "Няма такъв нюанс", отсече Сарафов, без да обяснява защо е толкова сигурен.

Фрапиращата разлика в размерите на паричните гаранции на четиримата обвиняеми зам.-главният прокурор обясни с имущественото им състояние. Той отрече държавното обвинение да се опитва да "отличи" по някакъв начин ролята на Манчев в предполагаемото престъпление, налагайки му безпрецедентна до този момент мярка за неотклонение.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

103 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Анонимен
  #103

  Енергоремонт холдинг” е собственост на компаниите “Миления 77″ (33.03%), “Нови енергийни и индустриални технологии” (21.6%), “Българска енергетика” АД (31.75%), “Геоприбор” (10.8%), останалите книжа са на дребни акционери. С равен дял от по 30.4% са бившият енергиен министър Милко Ковачев, бившият шеф на АЕЦ “Козлодуй” Йордан Костадинов и “Стеком 7″. Останалите 8.8% са собственост на Петър Богомилов Манчев. Другият голям акционер, “Българска енергетика”, е собственост на Николай Райчев и Николай Златев, сочи справка в “Дакси”. В управлението на “Нови енергийни и индустриални технологии” са Теодор Осиковски, Румен Манолов и Марио Шиляшки.

 2. Анонимен
  #102

  Национално предателство е самата идея да се строи скъпата атомна бомба Белене, която ни прави зависими от Русия, е заплаха за здравето и живота на българите и разбира се, за българското селско стопанство. Всички си купуват самоковски картофи и смилянски боб, ама козлодуйски зеленчуци някой би ли си купил (освен ако не знае, че са оттам)? Модерният свят търси нови зелени източници на енергия, но в България престъпниците направиха зелената енергия мръсна дума.

 3. Анонимен
  #101

  Национално предателство на столетието ще е да не се строи Белене! Имаме всички разрешения, имаме чуждестранен инвеститор който без държавни гаранции и без една стотинка народна пара е готов да го построи, а ние сме седнали да му правим сметка къде и за колко ще продава тока? Икономическата логика и практика показва, че той ще ни продава тока на конкурентни цени, защото иначе ще си купим от друго място, а къде ще продава в чужбина си е негова работа. Ще бъдем пълни глупаци ако допуснем турците по

 4. Анонимен
  #100

  До 85. Времето ще покаже дали Манчев е паднал, или само временно приклекнал, но дори да сте прав не е лошо човек да е на негово място паднал с пари стигащи за още сто живота. Ситуацията може и да се окаже полезна за него за да се измъкне с оправдание от ангажиментите си, да се пенсионира и да си доживее живота като Крез.

 5. Анонимен
  #99

  Примат до 98 Добре бе, Боги! Стройте и консултирайте, ама нека има някакъв край! Нямате ли наяждане? Нямате ли насита? Колко милиона ви трябват, за да се спрете?

 6. Анонимен
  #98

  Белене ще се строи и мнението на приматите не е важно!

 7. Анонимен
  #97

  EU

  Как разбра бе, агитпропе?
  Как разбра, че "плюят" Мунча?
  Как разбра, че ти разбираш?

  Има решение на Българския Парламент за спиране на далаверата АЕЦ Белене, че тя Не е национален приоритет.
  Не е Национална далавера, ако щеш.

  Но другаря Ви Мунчав не спрял, а неустоял.
  Продължил да е яде баница за милиони,
  въпреки решетие на Парламента по време на служебното правителство.

  Нищо не осигурява Мунчав.
  Българският данъкоплатец плаща грешни пари на мошеници.
  Баста.

  ОСТАВКА!!!

  96

  Чрез своите фирми

 8. Анонимен
  #96

  Чрез своите фирми Манчев осигурява много работни места и съответно данъци за държавата.Голяма част от работещите там са много добри проектанти и специалисти в областта на енергетиката.Трябва да е ясно, че дърдорковци по енергетика има много, но разбиращите са на свършване.Тия, които го плюят и къщичка за птиченце не са построили през живота си.

 9. Анонимен
  #95

  Само тези лица ли са виновни за разсипаните 2 млд!?Белене-приказка безкрай...

 10. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #94

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.