Частни одитори да контролират ДДС-сметките, предлага стопанската камара

Частни одиторски фирми да поемат проверките на фирмите преди възстановяването на ДДС, а данъчната администрация да контролира одиторите. Това предлага Българската стопанска камара, съобщи пред радио "Нова Европа" главният директор в БСК Камен Колев.

Според камарата, така ще се съкрати неколкократно срока за възстановяване на данъчния кредит. Това със сигурност ще подобри бизнес климата, защото фирмите ще разполагат с повече оборотни средства, допълни Колев.

В момента проверките преди възстановяването на ДДС се извършват от данъчната администрация, като самият данък се начислява от фирмите по специални сметки, от които те не могат да теглят за оборотни средства. Понякога данъчните ревизии се проточват повече от законовия 3-месечен срок, заради фирмите - фантоми във веригата от доставчици, които точат от бюджета данъчен кредит. През това време и изрядните фирми не могат да получат парите си от държавата.

Бизнес организациите отдавна настояват да се приложи друг механизъм за ДДС-проверки, който да не ощетява коректните фирми. От изпълнителната власт обаче опонират с опитите за мащабни злоупотреби от страна на добилите популярност "дедесарски" фирми.

Камен Колев напомни и за исканията на бизнеса държавата постепенно да преотстъпва на частни субекти издаването на някои лицензи и разрешителни, което според работодателските организации ще облекчи и ускори сегашните процедури.

Пред радио "Нова Европа" главният директор в БСК каза, че в Ирландия една - трета от инвестициите на държавата се влагат със съучастието на частния сектор, докато целта на българската държава за догодина е публично-частното партньорство да е 15 процента.

Още от Бизнес

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?