Частник ще цифровизира БНТ и БНР

Частник ще цифровизира БНТ и БНР
Отделен мултиплекс за цифровизацията на Българската национална телевизия (БНТ) и Българското национално радио (БНР) ще има, но той ще се изгражда изцяло от частна компания и в мрежата ще бъдат включени онези от съществуващите системи, които може да се адаптират. Това съобщи в четвъртък зам.-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Първан Русинов. Той представи пред журналисти концепцията на ведомството за законодателни промени, които уреждат радиоразпръскването на двете държавни обществени медии.

В приетия през май 2009 г. Закон за публичното радиоразпръскване се предвижда създаване на две компании “Обществено цифрово радиоразпръскване“, едната от които изцяло държавна и занимаваща се с преноса на сигнала. Втората с наполовина частно участие за изграждане на мултиплекса за БНТ и БНР трябваше да прави паралелна на съществуващата мрежа за радиоразпръскване, което е излишно прахосване на огромни средства, смятат в министерството.

Този закон ще бъде отменен, а отпуснатите от правителството на Сергей Станишев 150 млн. лв. за държавното участие в изграждането на обществения мултиплекс са били предоставени само на хартия и никога не са излизали от бюджета, уточни Русинов. Той посочи също така, че бившият кабинет незнайно по какви критерии е решил каква ще е цената на мрежата, след като не е правена икономическа и финансова обосновка.

В законите за радиото и телевизията и за електронните съобщения ще се направят корекции, които да регламентират новия начин за уреждане на въпроса с цифровизацията на двете обществени медии.

Предвижда се Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) в срок от 1 месец след обнародването на поправките да обяви конкурс за изпълнител на мрежата за цифрово радиоразпръскване на програмите на БНТ и БНР. Интерес за участие в такава процедура са заявявали европейски стратегически инвеститори, като се предвижда да им се остави отворена врата сами да предложат технологията за цифровизацията, каза Русинов.

Според него в началото на 2010 г. може да се обяви въпросният конкурс, да се проведе в рамките на два-три месеца и ако няма дълги процедури по обжалване на избора на изпълнител, да се започне бързо работа по изграждането на мрежата.

Факт е обаче, че едно обжалване на конкурса ще забави значително процеса. Например за петте частни мултиплекса, разпределени в два пула, чиито конкурси приключиха в средата на лятото и бяха спечелени от “Тауърком“ и “Хану про“, процедурите са заседнали във Върховния административен съд за разглеждане между тричленка и петчленка, която е последната инстанция.

Държавата ще се договори с частната компания кои от съществуващите системи да даде за новата мрежа и при какви условия. Това зависи от предложения бизнес модел, обясни зам.-министърът.

Самият график за цифровизацията няма да се променя и крайният срок за въвеждането ѝ остава 31 декември 2012 г. Възможно е обаче да се наложи актуалицазия на самия план за преход от аналогов към цифров сигнал, тъй като страната ни вече е просрочила някои от периодите за изпълнение, които сама си е поставила.

Засега остава вариантът през цялата 2012 г. да може технически да се излъчва и аналогов и цифров сигнал, но може да се наложат промени.

Избраният оператор на обществения мултиплекс ще трябва после да разпространява четири програми на БНТ срещу разходно ориентирани цени, които ще плаща държавата. Излъчваните програми ще се одобряват от Съвета за електронни медии и след края на 2012 г. те трябва да се приемат от 95 на сто от населението в България. Според технологията е възможно и веднага сред цифровизацията да се излъчват 8 и дори 12 програми. Допуска се и възможност БНТ да прави съвместни програми с частни телевизии, но те трябва да имат обществен характер.

На обществения мултиплекс ще могат да се качват и самостоятелно частни телевизии отново с изискването програмите им да имат обществен характер.

Русинов призна, че моделът на субсидиране на държавните медии все още не е изяснен, но това ще обсъжда междуведомствена група. Тя ще трябва да реши и как да се подпомогнат социално слабите потребители за закупуването на крайните устройства за приемането на цифровия сигнал, чиято цена в момента е около стотина лева, каза Русинов.

Според него при пълна мобилизация страната ни има шанс да се справи с цифровизацията до края на 2012 г. и да не търпи никакви санкции от Европейската комисия.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес