Частните болници искат да има Covid-болници и другите да командироват специалисти в тях

Частните болници искат да има Covid-болници и другите да командироват специалисти в тях

Частните болници излязоха във вторник с предложение да бъдат създадени специализирани болниици за лечение на коронавирус, а останалите лечебни заведения да командироват специалисти в тях.

"Преди всичко и както oт март месец многократно сме заявявали, всички болници трябва да са абсолютно в пълна сила отдадени в борбата с коронавируса. Още в по-ранните месеци на пандемията, частни здравни заведения поеха първа линия в борбата, където това им бе възложено от местните щабове в градове като Пловдив, Русе, Пазарджик, Благоевград", се казва в позиция на Българска болнична асоциация, подкрепена от Националното сдружение на частните болници (НСЧБ) .

Към настоящия момент, по техни данни няма болница, независимо от собствеността ѝ, която да не полага усилия да участва в обслужването на населението в този труден момент. Те са предоставили на МЗ списък на разкритите Covid легла в частните лечебни заведения в цялата страна към 31.10.2020 г., като информацията постоянно се актуализира.

Оттам нататък, начинът по който всяко лечебно заведение ще се включи в процеса, е добре да бъде прецизиран и координиран от Министерство на здравеопазването, смятат частните болници.

"Подкрепяме идеята на Министерството - във всяка многопрофилна болница да бъдат заделени легла, които да обслужват пациенти по специалностите в съответното лечебно заведение, които пациенти са и със зараза от Covid-19. За специализираните болници следва да се направи индивидуална преценка за възможностите", смятат те.

"За тежките случаи, предхождайки евентуален нов още по-голям ръст на случаите, може да се използва моделът, който работи в Пловдив и други областни градове, и одобрен лично от министър Ангелов, при посещение преди две седмици, а именно: Да се определят едно или няколко лечебни заведения, които приоритетно и само да поемат тежките случаи за лечение на Covid-19. Съответно те да се финансират целево. Това е добре да бъдат лечебни заведения, където вече има подготовка за лечение на инфекциозни болести, както и необходимите за този вид лечение медицински специалисти и оборудване. Всички останали болници може и следва да командироват персонал в тези заведения, където необходимостта от 24 часови смени ще изисква голям голям човешки ресурс. Добре е да се организират бързи курсове за поведение на този персонал, по единен протокол за лечение на Covid-19, изготвен от МЗ и правила за преминаване от мръсна в чиста зона", се казва в позицията.

Според тях за подобряване на организацията в София и района е добре да се вземе пример от другите населени места и да се определят две или три болници, които изцяло да приемат пациенти с тежки случаи на протичане на заразата, за да няма проблем с неприети пациенти.

"По този начин ще се оптимизират процесите, ще се следва единен протокол – кои пациенти са за болнично лечение и кои за домашно лечение, и това ще позволи на координационния център да заработи спокойно и всеобхватно. Важно е всички основни участници да се обединим в общ план, позицията ни е координирана и с областните и общински болници и очакваме всички да се съберем на срещата в МЗ. Единна позиция на болниците беше постигната още по времето на екипа на министър Ананиев, със съдействието на ресорния вицепремиер г-жа Мариана Николова. Може би е подходящ моментът да се развие и предложението ѝ да се търсят структури, защо не и хотели, в които да се изолират само ковид заразени, за да се ограничи разпространението на заразата", смятат частните болници. 

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус