Частните болници обвиняват кабинета в непозволена държавна помощ заради субсидията за сестринските заплати

Частните болници обвиняват кабинета в непозволена държавна помощ заради субсидията за сестринските заплати

Националното сдружение на частните болници (НСЧБ) обвини правителството в непозволена държавна помощ за държавните и общинските болници заради гласуваната миналата седмица субсидия от 50 млн. лева, с която ще бъдат повишени заплатите на медицинските сестри. От сдружението настояха за реформи, вместо хаотични действия и припомниха, че държавата първо налага лимити и рестрикции на лечебните заведения, след което се опитва да компенсира с извънредни субсидии за определени групи болници и медицински специалисти.

“Макар да не сме съгласни с някои от обявените искания, смятаме, че протеста на медицинските сестри, акушерки, фелдшери и лекарски асистенти, физиотерапевти и рехабилитатори има своите законни основания“, посочват от сдружението.

Наред с това обаче от организацията поставят въпроса “ако с тази субсидия се увеличат еднократно заплатите на работещите в държавните и общински болници медицински сестри, то какво ще стане със заплатите на хилядите медицински специалисти, работещи в извънболнични или частни лечебни заведения“.

“Не нарушава ли правителството Конституцията и законите на страната, като третира нееднакво медицинските специалисти, разпределяйки целево държавни средства само за една група от тях, работещи само в един сектор на здравеопазването и то с определена форма на собственост? Не се ли нарушават по този начин и европейски директиви, които забраняват държавното подпомагане на търговски дружества?“, се казва в позицията на НСЧБ.

“Финансирането на системата на здравеопазването по сега действащия здравноосигурителен модел у нас се осъществява чрез задължителни здравноосигурителни вноски и средства от държавния бюджет, подробно разписани в ежегодно приемания от Народното събрание Закон за бюджета на НЗОК. Този закон и системата на заплащане на медицинските и дентални дейности, произтичаща от Закона за здравното осигуряване и Националния рамков договор, са основата и източника на заплащането и на труда на медицинските специалисти. Всяка хаотична намеса в тях води само до едно - дискриминация, вътрешно противопоставяне и нестабилност“, смятат от Сдружението на частните болници.

“Съществуващите днес диспропорции в заплащането на труда на лекарите и медицинските специалисти, което в много случаи може да се определи и като мизерно, не може де се преодолее с подобни еднократни действия. То е следствие от продължилото твърде дълго отсъствие на смислени реформи в системата на здравеопазването“, допълват от сдружението.

Оттам припомнят, че са се включили с големи надежди в инициираните дискусии за изграждането на нов модел на здравно осигуряване, който да осигури достатъчно средства за функционирането му и правилното им разпределяне, да постави пациента в центъра на системата, да премахне всякакви монополи и осигури условия за стимулиране на честната конкуренция. “Това, според нас е и единствено верният път и за постигането на достойно и справедливо заплащане на медицинските специалисти според труда и квалификацията им, а не според това в какъв вид лечебно заведение работят и кой е собственикът“, посочват от сдружението.

“Вместо това, получихме нови лимити – на средствата, на леглата, на лекарствата, забрана за разкриване на нови болници и структури, на нови дейности и пр. Вместо очакваната реформа правителството обяви субсидия за общинските болници. А сега - само месец по-късно - субсидия и за медицинските сестри. А утре - субсидия за кого и докога? Това ли е пътят за оздравяване на здравеопазването ни?“, припомнят частните болници.

“Хаотичните действия не решават проблемите, а само ги задълбочават. Призоваваме Министерски Съвет да спре с бюджетните еквилибристики, а Министерството на здравеопазването да даде път на истинските реформи. Всяко отлагане ще струва скъпо на всеки от нас и на цялото общество“, се казва още в позицията на НСЧБ. 

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?