Частните фондове искат избор за втората пенсия

Частните фондове искат избор за втората пенсия

Гражданите трябва да могат да избират между срочна пенсия от личната партида, пожизнена пенсия или еднократно изплащане на натрупаните средства във фондовете за втора пенсия. За това настоява Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО), която във вторник излезе с позиция по предложените от финансовото министерство промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО).

"Настояваме задължително в закона да се регламентира свободен избор на българските граждани и към момента на тяхното пенсиониране да им се предостави право сами да преценят и изберат дали искат да им се изплатят наведнъж част или всички натрупани до момента средства по индивидуалните им партиди, дали искат да получават пожизнена пенсия или срочна пенсия с гарантиран или с променлив размер, включително платима от индивидуалната партида до нейното изчерпване", посочват от асоциацията.

В позицията не се споменава нищо за общ пул, в който да отиват средствата, ако клиентът желае пожизнена пенсия, както предлага финансовият министър. Ден по-рано обаче шефове на пенсионни компании коментираха, че няма друг вариант за пожизнена пенсия освен чрез общ пул.

Фондовете искат още да се запази възможността за унаследяване на парите, дори ако лицето избере пожизнена пенсия. Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов обаче твърди, че това е невъзможно.

Точно както Българската стопанска камара, и частните фондове настояват всички ключови промени в КСО, отнасящи се до втория стълб, да се правят едва след като приключи прегледът на активите в сектора.

Асоциацията на частните фондове недоволства и от несистемния подход, с който се правят нормативните промени. "Подобен законодателен подход - "набързо“, „на тъмно“ и в "тайна“ от обществото и от бранша, създава правен хаос, нестабилност и риск от противоречива правна уредба, ерозира доверието в пенсионната система, а като цяло и във финансовата система и нейната стабилност", посочват от БАДДПО.

Споделяне

Още от Бизнес

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?